Baždarević: Bit će prilika za analizu Prosinečkog, čvrsto sam uz Zmajeve

A. S.
Baždarević: Bit će prilika za analizu Prosinečkog, čvrsto sam uz Zmajeve
FOTO: AA / Mehmed Baždarević

Mehmed Baždarević iz udobnosti doma u Parizu prati dešavanja u nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Nekadašnji selektor nogometnih Zmajeva i vedeta sarajevskog Željezničara, nakon što je raskinuo ugovor s Nogometni savezom Bosne i Hercegovine, odmaknuo se od Sarajeva i mir i spas je potražio u glavnom gradu Francuske, gdje je preuzeo "vrući krompir" zvani - FC Paris.  

Nakon što je propao angažman u Alžiru, popularni Meša preuzeo je klupu francuskog drugoligaša i kako on voli kazati - krenuo od nule.

"Nekakva me sudbina zadnjih godina uvijek tjera da vodim klubove koji su u rekonstrukciji i stalnoj borbi za opstanak. Tako mi je i u FC Parisu. Da nije riječ o Parizu, kao velikom gradu, nikada ne bih došao u FC Paris. Uvažavam ja njih dobro, znam da imaju velike planove, ali da se ne radi o ovom gradu, ništa me ne bi privuklo da dođem", priča Baždarević za Radiosarajevo.ba

Prije nego smo se dotakli reprezentacije, zanimalo nas je kako Baždarević vidi novu sredinu. 

"Drugog dana dolaska u FC Paris, odmah sam imao sastanak s čelnicima kluba. Kazali su da im plan da prodaju šest najboljih igrača, a da od dobivenog novca izgradimo veliki Trening centar. Povinovao sam se njihovim željama. Ostao sam bez šest igrača, nastavit ću borbu za opstanak, a Centar se polako gradi. Bit će završen u decembru, a vrijedi istaknuti da će biti opremljen sa pet velikih igrališta. Tu će se stvarati mladi igrači, a mi trenirati", nastavlja Baždarević.  

Zašto nije otišao u Alžir, Meša je pojasnio riječima: 

"U Alžir i Japan uvijek mogu, ali za mene te daleke destinacije više nisu zanimljive. Mene interersiraju samo Francuska, Turska i Belgija. U te tri zemlje samo bih volio raditi. Sada sam u Francuskoj, a nije nemoguće da narednih godina budem u Turskoj ili Belgiji. Željan sam izazova, ali prvo moram sa FC Parisom izboriti opstanak", dodaje Meša. 

Ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine raskinuo je u oktobru prošle godine. Nije uspio Zmajeve odvesti na dva velika takmičanja - Europsko prvenstvo 2016. i Svjetsko prvenstvo 2018. O novom selektoru Robertu Prosinečkom ne želi razgovarati.

"Bit će prilike da napravim analizu rada Roberta Prosinečkog. Imam i ja sada neko mišljenje, ali ne bih iznosio ništa u javnost. Nema potrebe da neko sada kaže da Meša iz Pariza pametuje, a imao je priliku da to pokaže kao selektor. Bez obzira na to ko je selektor, ja sam čvrsto uvijek uz Zmajeve. Drago mi je da je nastavljena serija bez poraza", dodao je Baždarević.

Meč u Rizeu između Turske i BiH (0:0) u direktnom prijenosu nije gledao, jer je bio na važnom sastanku sa čelnicima kluba. Kasnije je, kada je došao kući, odgledao najzanimljivije detalje. 

"Dok se pobjeđuje i ne gubi sve je super. Robi je napravio šest izmjena, tako da ovaj meč u Rizeu nije pravo mjerilo.  Vidjet ćemo u ponedjeljak, kada gostuje Sjeverna Irska. Pratim rad i s ove udaljenosti lijepo mi je", tajanstven je bio Baždarević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije