Atalanta dočekuje Sarajevo: Prije 33 godine bh. klub im je oteo europski trofej

J. M.
Atalanta dočekuje Sarajevo: Prije 33 godine bh. klub im je oteo europski trofej
Wikipedia / Ekipa Atalante u sezoni 1984-85
Fudbaleri Sarajeva u četvrtak igraju prvu utakmicu 3. kola kvalifikacija Europa lige protiv Atalante na Mapei stadionu u Reggio Emiliji.

Boljim poznavaocima fudbala poznato je da ovo neće biti prvi okršaj Atalante s nekim bh. klubom. Prije 33 godine, u sezoni 1984-85, Atalanta je nastupala u Mitropa ili Srednjoevropskom kupu, praocu svih europskih klupskih takmičenja.

Mitropa kup je igran u periodu od 1927. do 1992. godine, a učestvovali su klubovi iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke, Italije i Jugoslavije, u kratkom periodu i Rumunije i Švicarske.

Tokom '80-ih godina prošlog stoljeća važilo je nepisano pravilo da u Srednjoevropskom kupu igraju ekipe koje su te sezone ušle u Prvu ligu fudbalskih prvenstava zemalja učesnica. Kako je Atalanta osvojila prvo mjesto u italijanskoj Seriji B u sezoni 1983-84, "plavo-crni" su osim Serije A izborili i plasman u Mitropa kup.

Predstavnik Jugoslavije bila je bugojanska Iskra, novi prvoligaš, a na listi učesnika našli su se i čehoslovački Banjik iz Ostrave te mađarska Békéscsaba.

Ekipa Iskre koja je osvojila SE kup - undefined

Ekipa Iskre iz Bugojna koja je osvojila SE kup (Ven)

Zanimljivo da Banjik nije bio novi čehoslovački prvoligaš nego ekipa kojoj je za dlaku izmaklo mjesto u Kupu UEFA, pa se uprava kluba iz Ostrave odlučila za nastup u SE kupu kako bi održala kontinuitet europskih utakmica.

Igralo se po dvokružnom bod sistemu, a Atalanta je bila prvi favorit, predvođena zvijezdama kakve su Šveđanin Glenn Strömberg (tek stigao iz Benfice) i budući asovi Juventusa Marino Magrin i Marco Pacione.

Nakon što su obje utakmice prvog kola okončane remijem (Békéscsaba-Iskra 1:1, Atalanta-Banjik 0:0), uslijedila je utakmica koja je, pokazat će se, riješila pitanje pobjednika takmičenja.

Na tek sagrađeni stadion Jaklić u Bugojnu, 7. novembra 1984. godine, stigla je Atalanta, a meč je prenosila TV Sarajevo za cijelu Jugoslaviju. U prvom poluvremenu mreže su mirovale da bi u nastavku Bugojanci slomilio bunker Italijana i zabilježili pobjedu 2:0.

Na revanš u Bergamu, u predzadnjem 5. kolu SE kupa, 3. aprila 1985. godine,. Iskra je stigla s tri boda više od Atalante i Banjika, ali i serijom loših rezultata u Prvenstvu Jugoslavije koji su klub iz Bugojna doveli pred ispadanje iz Prve lige.

Čovjek odluke na stadionu Atleti Azzurri d'Italia u Bergamu bio je Glenn Strömberg, Atalanta je savladala Iskru 1:0 i odložila odluku o promociji pobjednika SE kupa.

U posljednjem kolu 24. aprila 1985. godine Atalanta je odigrala samo 2:2 na svom terenu protiv Békéscsabe pa su Bugojanci mogli početi sa slavljem. Tri dana kasnije, na gostovanju u Ostravi odgovarao im je poraz do šest golova razlike.

No, Iskra je golom Damira Vrabca izborila remi (1:1) u Čehoslovačkoj i stigla do europskog trofeja. Na kraju su Bugojanci podigli pehar sa osam bodova, ispred Atalante (7), Banjika (5) i Békéscsabe (4).

Nažalost, europski trofej skupo je plaćen: Iskra je na kraju sezone ispala iz Prve lige, dok su njeni rivali u SE kupu ostvarili odlične plasmane u domaćim šampionatima: Atalanta je bila 10. u seriji A, Banjik četvrti u Čehoslovačkoj, a Békéscsaba šesta u Mađarskoj.

Sigurno da navijači Sarajeva ne bi imali ništa protiv da se ponovi historija, barem kad je riječ o duelima Atalante protiv bh. klubova, jer bi to značilo da će tim s Koševa nastaviti europsku avanturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije