10 stvari koje trebate znati uoči večerašnjeg vječitog derbija na Grbavici

Radiosarajevo.ba
10 stvari koje trebate znati uoči večerašnjeg vječitog derbija na Grbavici
Arhiv / 10 stvari koje trebate znati uoči večerašnjeg vječitog derbija na Grbavici

Večeras se od 20 sati na stadionu Grbavici igra najveći bh. derbi između Željezničara i Sarajeva. Riječ je o duelu timov koji su trenutno prvi (FK Sarajevo) i drugi (FK Željezničar) na tabeli BH Telecom Premijer lige Bosne I Hercegovine.

Vječiti derbiji koji su obilježili poslijeratnu nogometnu bh. scenu

Mi vam donosimo najvažnije stvari koje trebate znati o večerašnjoj utakmici.

1. Željo uspješniji u međusobnim duelima

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 138 takmičarskih utakmica, a danas će igrati 119. prvenstveni derbi. Do sada je Željo upisao 35 pobjeda, Sarajevo 34, a 49 utakmica završeno je neriješeno.

Gol razlika je na strani Bordo tima, 134:130. U prvenstvenim duelima igranim na Grbavici, Željezničar je u 52 odigrane utakmice ubilježio 19 pobjeda, Sarajevo 13, dok je 20 susreta završeno remijem. “Plavi“ imaju bolju gol razliku 71:58.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

2. Haris Kaljanac sudi vječiti derbi

Nogometni savez Bosne i Hercegovine odredio je sudiju za derbi Željezničara i Sarajeva.

Glavni sudija meča biće Haris Kaljanac, a pomagaće mu Senad Ibrišimbegović i Amer Macić. Irfan Peljto je četvrti sudija, dok su Admir Šehović i Dragan Petrović dodatne sudije.

Delegat meča je Ferid Čovčić.

3. FK Sarajevo skuplje od FK Željezničar

Prema podacima Transfermarkta, Sarajevo vrijedi 10.40 miliona eura, a Željezničar 6,88 miliona eura. Najskuplji igrač Sarajeva je golman Vladan Kovačević (vrijedi milion eura), dok Sulejman Krpić vrijedi najviše u Želji (600.000 eura). Podsjetimo, Krpić je jednu sezonu proveo na Koševu.

Prema kvotama kladionice “Mozzart” Željo je favorit protiv Sarajeva.

4. Utakmica u direktnom TV i tekstualnom prijenosu

Duel sa Grbavice direktno će prenositi MOJA TV. Ovo je postala praksa, pa se gotovo svaki derbi između Željezničara i Sarajeva u posljednje vrijeme može gledati samo na kanalu MOJA TV.

Evo gdje možete gledati u direktnom TV prijenosu vječiti derbi

Na portalu Radiosarajevo.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos susreta iz minute u minute, a odmah ćete imati priliku vidjeti i sve golove i najzanimljivije detalje sa utakmice.

5. Sarajevo prvo, Željo drugi

Nakon šest odigranih kola Premijer lige BiH Sarajevo je prvo i ima dvat boda više od drugoplasiranog Željezničara. Odavno se nije dogodilo da dva gradska lidera na vrhu tabele dočekuju vječiti derbi.

Željezničar bi u slučaju pobjede prešao Sarajevo i ponovo došao na lidersku poziciju nakon sedam odigranih kola (ukupno se igraju 33).

sarajevo_zeljeznicar_110_vjeciti_derbi_april_2017_grbavica_RSA6.JPG - undefined

6. Ulaznice se mogu kupiti i danas

Za veliki gradski derbi između Željezničara i Sarajeva vlada veliko interesovanje. Nakon drugog dana prodato je 6.487 ulaznica, uključujući i ulaznice namijenjene za navijače Sarajeva. Prodaja se nastavila jutros od 10 sati ispred Stadiona Grbavica. 

Cijene ulaznica su sljedeće: Jug – 5 KM, Sjever – 10 KM, Istok – 10 KM, Zapad A1 – 20 KM, Dječije sjever – 3 KM, Dječije istok – 3 KM.

Na stadionu će za navijače Željezničara biti otvorena tri ulaza za Sjever (B1, B2, B3), tri ulaza za Istok (C2, C3, C4), jedan ulaz na Zapad, te šest ulaza na južnu tribinu. Ulaz za osobe sa invaliditetom moguć je na tribini istok – Ulaz C4. Ulazi B4 i C1 su zatvoreni.

Kapije stadiona se otvaraju se u 18:30 sati.

7. Osim i Musemić se sastaju četvrti put

Večerašnji susret će biti peti međusobni između Amara Osima i Husrefa Musemića (u obzir uzeti susreti kada su Osim i Musemić bili na klupama Želje i Sarajeva).

Musemić odabrao igrače za večerašnji duel sa Željom

U prethodna četiri, Osim I Musemić su slavili po jednom, dok su dva meča završena bez pobjednika. Zanimljivo da su u tri utakmice oba tima postizala po najmanje jedan gol, a u posljednjem duelu tim s Koševa je slavio 3:0.

8. Ko će dati gol na derbiju? Kladionice imaju svoje favorite

Prema kladionicama Sarajevo definitivno nije bez šansi. U ponudi jedne kladionice, kvota na pogodak Sulejmana Krpića iznosi 2.9 i ona je najmanja od svih igrača koji se uopće nalaze u ponudi.

Kvota na pogodak Mersudina Ahmetovića iznosi 3.1, a na pogodak Harisa Handžića 3.3.

Eventualni pogodak braće Asima i Ermina Zeca jednako je vrijedan, 3.5, baš kao i pogodak kapitena Sarajeva Krste Velkoskog. 

Najveća je kvota na pogodak Benjamina Tatara, 4.5, no neko očito nije najbolje odradio svoju zadaću s obzirom na to da Tatar večeras neće biti na raspolaganju Musemiću.

9. U posljednjih pet derbija postignuto 16 golova

Godinama unazad sarajevski derbi bio je sinonim za neriješen rezultat i to pretežno 0:0. Ipak, u posljednje dvije sezone situacija je mnogo bolja, pa je na zadnjih šest gradskih derbija postignuto 16 pogodaka. Sarajevo je u prvom duelu ove sezone slavilo na stadionu “Asim Ferhatović Hase” sa 2:1, pa je na Grbavici dotuklo komšije sa 3:0.

10. Sarajevo bilo četiri i po godine bez pobjede na Grbavici

Što se tiče utakmica na Grbavici, Željezničar u zadnjih šest od sedam susreta ne zna za poraz protiv Sarajeva.

Plavi su pobijedili u tri meča, tri okončana bez pobjednika. Sarajevo je posljednji put slavilo na Grbavici u posljednjem odigranom meču. Bilo je 3:0 za Sarajevo, a strijelci su bili Lazić, Velkoski i Tatar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije