Zvizdić i Osmanović: Žarka Varajića ćemo se sjećati po najboljem

Fena
Zvizdić i Osmanović: Žarka Varajića ćemo se sjećati po najboljem
Foto: Tempo / Žarko Varajić (s loptom) u dresu Bosne 1977. godine

Povodom smrti Žarka Varajića, velikog košarkaša i kapitena najbolje generacije Košarkaškog kluba Bosna, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća porodici i prijateljima.

"Povodom smrti Žarka Varajića, uime Vijeća ministara BiH i u svoje ime, izražavam duboku žalost zbog odlaska velikog, legendarnog  sportiste koji je bio uzor generacijama i kome su se divili mladi iz cijelog regiona.

Njegov doprinos sportu i košarci je nemjerljiv i bit će trajna inspiracija mnogim mladim košarkašima. Ostat će trag da je bio izuzetan čovjek i izuzetan sportista", stoji u telegramu predsjedavajućeg Zvizdića.

Telegram saučešća povodom smrti kapitena šampionske generacije Bosne Žarka Varajića, koji je preminuo u 67. godini, uputio je i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

"Još uvijek se s posebnim emocijama sjećamo 1979. godine kada je Bosna predvođena Varajićem osvojila titulu prvaka Evrope, i njegovih 45  poena protiv italijanskog Emersona. Njegov rekord ni danas nije oboren kada je riječ o klupskoj borbi za kontinentalni trofej. Pokojnog Varajića ćemo se sjećati po najboljem, a pogotovo što je  kao igrač tri puta osvojao prvenstvo bivše države Jugoslavije, te dva puta Kup, a s reprezenacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu. Također, u dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 1977. godine u Belgiji i brončanu medalju dvije godine kasnije u Italiji", navodi se u telegramu saučešća Osmanovića, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije