Završilo se najtužnije SP u historiji: Furija zasluženo slavila, Srbija podbacila

Omer Kavazović
Završilo se najtužnije SP u historiji: Furija zasluženo slavila, Srbija podbacila
Foto: FIBA / Donovan Mitchell

Svjetsko prvenstvo u košarci završeno je jučer u Kini, a navijači širom svijeta manje-više su nezadovoljni viđenim.

Prije svega, za evropske fanove, utakmice su bile u ranom terminu, a utakmice su se igrale na dosad neviđenom slabom nivou.

Američka treća postava

Prije početka samog turnira, cijeli košarkaški svijet za prve favorite izdvojio je dvije reprezentacije – SAD i Srbiju.

SAD je na turnir došao vidno oslabljen, a Gregg Popovich je na Svjetsko prvenstvo otišao bez 22 igrača koji su otkazali svoj nastup.

Novi vladari košarkaškog svijeta: Furija na krilima Gasola i Rubija osvojila SP

Bez glavnih zvijezda koji su odlučili da, ipak, treniraju za početak nove sezone u NBA, Coach Pop, kako ga odmilja nazivaju, ipak je sastavio respektabilnu ekipu koja je na terenu izgledala dobro sve dok nije došla na pravi ispit – reprezentaciju Francuske.

Francuzi, jedni od favorita za osvajanje i na kraju osvajači bronze, jednostavnom odbranom u reketu i oslanjanjem na svog centra i najboljeg defanzivca NBA lige Rudya Goberta, su uspjeli "zaključati" Amerikance u četvrtfinalu.

Amerikanci su se previše oslanjali na izolacije, davali su loptu u ruke svojim bekovima koji su potom preko prodora pokušavali doći do polaganja ili slobodnih bacanja.

Donovan Mitchell - undefined

Foto: FIBA: Donovan Mitchell

Čak i u utakmici sa Srbijom, reprezentativci SAD-a pokazali su da ne mogu igrati brzu igru, na brze kontre i zamke na svojoj polovini, a upravo ta taktika krasila je igre Amerike u prethodnom periodu.

Ipak, Amerikanci su pokazali da su čak i sa trećom postavom korak ispred reprezentacija. Svijetle tačke ove reprezentacije SAD-a su svakako Donovan Mitchell i Kemba Walker, koji su pokazali da mogu nositi ekipu u narednom periodu, čak iako se reprezentaciji pridruže neke veće zvijezde.

Furiji zaslužena titula

Reprezentacija Španije, htio to neko priznati ili ne, nalazi se u prijelazu generacija, ali nekom sporijem nego je to očekivano. Iako se tu više ne nalaze Pau Gasol, Navarro i Čača Rodriguez, Furija je uspjela da na Svjetsko prvenstvo dovede jaku ekipu, koja se prošetala do finala, a da su se tamo i sastali sa Amerikancima, i njih bi pobijedili.

Sergio Scariolo uspio je da sastavi ekipu od odlazećih zvijezda kao što su Llull i Fernandez, ali je uspio i da na Svjetsko prventsvo povede dubok roster što mu se na kraju isplatilo, a što se i pokazalo u utakmici sa Australijom koju je Španija dobila nakon dva produžetka.

Novi vladari košarkaškog svijeta: Furija na krilima Gasola i Rubija osvojila SP

Upravo je klupa ta koja je nadigrala Australiju, a Sergio Llull je pogodio trojku za vodstvo sa zvukom sirene.

Scariolo je kombinovao sastav kako bi razbijao protivničke odbrane, koristeći ponekad Llulla i MVP-a prvenstva Ricky Rubija u petorkama kako bi lopta što više kružila, ali je znao i napuniti reket sa Ribasom, Marcom Gasolom i Willy Hernangomezom.

Rubio proglašen najboljim igračem SP u Kini

Na kraju, Španija je zasluženo došla do pobjede nad Argentinom (95:75), koja je sve iznenadila, ali o njima ćemo govoriti u drugom dijelu ovog teksta.

Srbija podbacila

Kako smo već i rekli, Srbija je ozbiljno podbacila, izdvajajući iz tog suda samo Bogdana Bogdanovića, koji je najbolji strijelac minulog prvenstva i član najbolje petorke.

Bogdan je pokazao da je jedan od najboljih šutera koje Evropa ima, ali je ostala ekipa pokazala da ne može igrati bez njega. Srbija je svoju slabost pokazala protiv Španaca koju su jednostavno igrali box and one odbranu protiv Orlova, izolirajući Bogdanovića i prebacivajući loptu do Micića i Lucića koje šut jednostavno nije išao.

Jokić, koji je na papiru daleko najbolji igrač ove generacije Orlova, neviđeno je podacio. Čak se nije snašao pod pritiskom snažnih odbrana Španije i Argentine, ali su te dvije reprezentacije pogodile srž igre komšija.

Bogdanović i Llull - undefined

Foto: FIBA: Bogdanović i Llull

I dalje, Srbija ostaje najkvalitetnija reprezentacija sa područja bivše Jugoslavije. Još jedna reprezentacija sa područja bivše Jugoslavije koja je nastupila na minulom turniru jeste Crna Gora, ali se naše južne komšije nisu dobro provele.

Potrebno je se pitati gdje bi ovdje bila naša reprezentacija BiH, koja je držala egal sa Českom u kvalifikacijama za SP, a Češka otišla do prvih osam i kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Našem košarkaškom savezu svakako treba više rada, i veća saradnja među igračima. Svakako da se i kod nas dešava smjena generacija, ali predvođeni sa Nurkićem i Musom, te Gegićem, Sikirašem i drugim talentima koje naša zemlja posjeduje, sigurno možemo otići na Svjetsko prvenstvo.

Dva iznenađenja – Australija i Argentina

 Malo ko je vjerovao da Luis Scola igra u kasnim tridesetim godinama. Onaj Scola (39) koji je nastupao za Argentinu u Atini kada je generacija predvođena Ginobilijem, Scolom, Nocionijem osvojila zlatnu medalju.

Argentina je došla na Svjetsko prvenstvo kao blagi autsajder, popraćena smjenom generacija, odlaskom Ginobilija i Nocionija, kako god bilo, budćnost ove reprezentacije je svijetla. Facundo Campazzo i Laprovitolla pokazali su zavidne tehnike i odlično čitanje igre  a pokazali su i da znaju igrati timski napad, ali znaju napadati i izolacijom. Godine su pred nama, a ova srebrna medalja sigurno će dati krila Argentincima.

Luis Scola - undefined

Foto: FIBA: Luis Scola

Drugo iznenađenje ovog turnira je reprezentacija Australije koja je završila na četvrtom mjestu. Australija je najavila dobar nastup pobijedivši SAD na pripremnim utakmicama, ali su pokazali da mogu igrati čvrstu odbranu.

Predvođeni Pattyem Millsom i Aaronom Baynesom, Australijanci su imali dosta opcija u napadu, od bekova kao što je Joe Ingles i Matthew Delavedova do centra kao što je Bogut.

Australijanci su igrali čvrstu odbranu, na momente čak i prljavu, podsjećajući na zlatnu eru Detroit „Bad boy“ Pistonsa, ali ih je na kraju izdao umor i plitak roster.

Gledali smo jedno na momente jako dosadno prvenstvo koje možda i nije pokazalo na oko lijepu košarku ali su Evropljani pokazali SAD-u da mogu igrati brzo i efikasno.

SAD iako nije došao sa jakom ekipom pokazao je da može da se nosi sa velikim imenima svjetske košarke.

Ono na što Bosna i Hercegovina može biti ponosna jeste da je naš sudija Ademir Zurapović sudio dvije važne utakmice, a to su utakmice četvrtfinala i utakmice za treće mjesto između Francuske i Australije za treće mjesto. 

 

Francuskoj treće mjesto na Svjetskom prvenstvu: BiH također može biti ponosna

Pobjedom nad Australijom košarkaška reprezentacija Francuske osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu koje se igra u Kini, javlja Anadolu Agency (AA). Francuska i Australija su u dvorani Wukesong odigrale dosta tvrd meč u borbi za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, što potvrđuje i konačni rezultat 67:59 u korist Francuza.

Uz nadu da ćemo na sljedećem prvenstvu gledati i Bosnu i Hercegovinu, odjavljujemo ovo SP sa ocjenom 3 od 5.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije