Zašto je Dončić već sada najbolji igrač NBA sa Balkana svih vremena

O. K.
Zašto je Dončić već sada najbolji igrač NBA sa Balkana svih vremena
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Luka Dončić

Kada je prošle godine, Luka Dončić draftovan od strane Atlanta Hawksa kao treći pik drafta i ekspresno poslan u Dallas u zamjenu za Traea Younga, mnogi NBA analitičari su tada kazali kako je Atlanta napravila dobar potez, te kako se Luka neće snaći u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

U prvim utakmicama Luka ih je već razuvjerio, a u Dallas je došao na vrijeme – kada je iz njega odlazila legenda, Dirk Nowitzki, koji je u Texasu proveo 20 godina i donio im jednu titulu.

I tada je se već vidjelo da će Dallas svoju sudbinu prepustiti mladiću iz Evrope – baš kao što je to uradio i 1998. godine kada je draftovao upravo Dirka Nowitzkog.

U prvoj sezoni Luka je bilježio 21 poen po utakmici, bilježio sedam skokova, šest asistencija i jednu ukradenu loptu.

To mu je bilo dovoljno da bude izabran u All-rookie tim sezone i dobije Rookie MVP nagradu, a samo dva od 100 analitičara koji su dodjeljivali nagradu, svoj glas dali su njegovom protivniku, Trae Youngu.

I onda je došla druga sezona i mnogi su kazali kako će u drugoj sezoni, sa dolaskom Porzingisa, Lukin hype spasti i da će on isčeznuti kako sezona odmiče.

A onda ih je ubica dječijeg lica iz Slovenije sve razuvjerio.

Luka u ovoj sezoni ne da bilježi bolje brojke nego prošle, nego se izjednačio sa velikim Oscarom Robertsonom i u prosjeku bilježi triple-double učinak (30 poena, 10 skokova, 10 asistencija).

Tako da bi Luka ove sezone mogao čak i da bude u trci za MVP lige, mada je ta najava možda i prerana, a i mnoga imena ove sezone igraju stvarno dobro.

Sada dolazimo do jedne izjave s kojom se brojna košarkaška javnost na Balkanu neće složiti, a to je da je Luka najbolji igrač sa Balkana svih vremena. Pa ako baš želite, bolji i od Dražena Petrovića.

Ruku na srce, Luka nikada neće bilježiti procenat šuta koji je Dražen bilježio, govorimo i o različitim erama NBA lige, gdje Luka igra u pace and space sistemu Ricka Carslilea, dok je Dražen igrao run and gun ofanzivu.

Ali, Dražen nije nosio ekipu na način na koji je nosi Luka, i možda jeste nedodirljiv, ali Luka je na pragu da postane najmlađi MVP svih vremena, sa godinu dana manje od Dericka Rosea koji je 2011. osvojio ovu nagradu.

I ako ga vrijeme posluži, sa dobrom ekipom, bez velikih povreda i sa pravim pristupom koji definitivno ima, za pet do deset godina, Luku bi umjesto sa Draženom, mogli uspoređivati sa Jordanom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije