Vežite se polijećemo: Počinju najluđe košarkaške noći – NBA Playoff

O. Kavazović
Vežite se polijećemo: Počinju najluđe košarkaške noći – NBA Playoff
Foto: NBA / Parovi playoffa

Nakon što više nego uspavljujuća sezona prođe, i prestanu važiti pravila da se igrač može odmarati ili poslati na dva do tri dana kući kako bi se isprobale neke druge kombinacije. Sada je sve svedeno na četiri runde u kojoj će se odlučiti koja ekipa je najspremnija da se suprotstavi Golden State Warrriorsima, bilo to na Zapadu ili Istoku.

Mnogi stručnjaci i NBA komentatori kažu da je playoff NBA nešto drugo, jer ipak, ne igra se više toliko brzo i na poene, nego na posjed. Pokušavate što bolje igrati napad, a onda trčati u odbranu. Nema kratkih napada do deset sekundi, crpi se sat što je duže moguće, jedino ako ne bljesne neka kontra u kojoj će ekipa sigurno postići dva poena.

Bez Lebrona

Zato mnogi kada izdvajaju favorite izdvajaju naravno aktuelne šampione Warriorse koji su ove sezone pokazali da mogu igrati sa svima i da mogu svakoga pobijediti, ali osim njih, u igri su Houston Rocketsi, Milwaukee Bucksi, ali i Boston Celticsi, te Toronto. Iako na zapadu uvijek ima iznenađenja, pa niko za sada nije isključio nikoga, pa ni Clipperse ili Detroit, jer ipak se u playoffu primjenjuje drugačija taktika.

Nakon 15 godina, u playoffu nećemo gledati „kralja Jamesa“, a Lakerse nećemo gledati već sedmu ili osmu sezonu. James nije uspio da preporodi mladi tim Lakersa, a sada nakon odlaska Magic Johnsona izgleda da će biti smijenjen i Luke Walton, a na bubanj će i neki igrači.

Kako protiv ratnika iz Oaklanda

Bila je ovo sezona puna rekorda, ali svaki tim će sada „povući ručnu“ i pokušati da igra pametnije. Sada je samo jedno pitanje: kako što duže igrati a da ne dođete do Golden Statea.

Ratnici iz Oaklanda su ove sezone osigurali prvo mjesto u konferenciji i smiješi im se da ponove titulu ako svi igrači iz startne petorke ostanu zdravi. Njihov najljući rival, kao i prošle sezone, bit će Houston Rocketsi, ali će se oni sa Golden Stateom sastati u drugoj rundi playoffa, ako se tamo nađu, jer igraju protiv Utah Jazza koji su uvijek nezgodni. Tako da gledamo na ostale parove na zapadu, a sigurno najzanimljiviji duel igra se između Portlanda našeg Jusufa Nurkića i Oklahome.

Čudno je vidjeti Portland da igra tako dobro i tako fluidno, ali se vidi da im u igri fali Jusuf Nurkić, koji se povrijedio protiv Brooklyn Netsa. Portland je ipak pravio pametne poteze ove sezone. Osim što je zadržao startnu petorku iz prošle sezone, doveli su nekoliko veterana koji će i sa klupe moći da doprinesu igri Portlanda. Klupa Portlanda je četvrta po postignutim poenima po utakmici, dok je Oklahomina klupa tek sedamnaesta, tako da će Oklahoma sigurno imati velike probleme kada im na parketu nije udarni dvojac Westbrook-George.

Iz igre ne treba isključiti ni Denver Nuggetse, koji su sezonu završili drugi i imaju dosta dobru ekipu, predvođenu Nikolom Jokićem i Garyem Harrisom. Vidjet ćemo dokle Denver može dogurati, a prvi protivnik će im biti San Antonio koji je pod palicom Grega Popovicha dobio reputaciju ekipe koja nijednu loptu neće lako pustiti.

Pitanje na istoku – Milwauke, Toronto ili Boston

Istok je ove sezone u NBA pokazao kako može biti zanimljiv, jer se do zadnje dvije utakmice nije znalo ko je sve putnik u playoffMilwaukee Bucksi su bili prvi na Istoku, ali može se reći da sada kada se uspori tempo igre, Milwaukee ima problem. Da, Giannis jeste eksplozivan, ali on ne može igrati u situacijama kada se lomi utakmica da vuče svaku loptu i čuva vrijeme.

Zato se mnogi okreću prema Toronto Raptorsima, ekipi koja je svake godine vladavine Lebrona u Clevelandu svoje mjesto nalazila u playoffu, i uvijek igrala protiv Clevelanda, i uvijek gubila. Sudbina je tako htjela da oni nikada ne dođu do velikog finala, ali sa Kawhi Leonardom, Kylom Lowryjem i Paskalom Siakamom, imaju velike šanše da u crunch time košarci uvijek imaju prednost.

Jedna od najvećih nepoznanica ove sezone je-gdje su Boston Celticsi izgubili onu žar ekipe koja je u sedam utakmica držala Cleveland. Celticsi su zadržali kostur ekipe od prošle sezone bez velikog dodavanja igrača i razmjene u tradeovima. Uspjeli su doći do četvrtog mjesta i mogu sigurno zadati velike probleme svima, pa čak i Milwaukee kojeg su prošle sezone izbacili u prvoj rundi playoffa.

Zato, fanovi širom svijeta – Vežite se, polijećemo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije