Turnir posvećen Kinđetu: Ovo je amanet mog oca

B. R.
Turnir posvećen Kinđetu: Ovo je amanet mog oca
Foto: Radiosarajevo.ba / Turnir Mirza Delibašić

U Sarajevu će i ove godine biti održan Memorijalni turnir 'Mirza Delibašić'. Tim povodom, javnosti su se danas obratili Danko Delibašić, sin Mirze Delibašića, te drugi proslavljeni košarkaši iz Bosne i Hercegovine, te regije.

Turnir će se održati 6. i 7. septembra u Sarajevu. Podršku turniru su dali Ministarstvo sporta i kulture Kantona Sarajevo i Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Delibašić je istakao da organizacija Turnira "nije Sizifov posao", kako su neki to predstavljali. Kako je kazao, turnir je amanet njegovog oca. Istakao je zasluge Damira Krupalije je za organizaciju turnira.

"Ne zadovoljavajmo se zlatnom sredinom, Mirza Delibaśić je primjer da je takvo razmišljanje često samo alibi. Težimo najvišem rezultatu, a sjećanje na Mirzu Delibašića i slične velikane, pretpostavka je svakog budućeg uspjeha" rekao je mlađi Kinđetov sin Danko Delibašić.

Nenad Marković je ukazao da je postojeće stanje u Savezu i Košarkaškom klubu Bosna pokazatelj odnosa države prema sportu.

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Duško Vujošević je istakao da je počastvovan što je ekipa Cluja, koju trenutno trenira, učesnik Turnira.

"S Mirzom sam imao prijateljske odnose. Nije mi puno stvari ostalo u sećanju, ali njegovi potezi jesu. U svakom slučaju, bio je to važan čovek. Koliko je on bio veliki sportista, ne treba ni govoriti, a bio je isto tako i velik čovek", rekao je Vujošević.

Ocijenio je kao značajnim što će se njegov tim takmičiti protiv boljih ekipa dodavši:

"To što KK Bosna nema kvalitet za ovo takmičenje je sramota za ovu državu."

Trener podgoričke Budućnosti Slobodan Subotić se također prisjetio Mirze Delibašića.

"Bio je veliki čovjek, sportista i košarkaš. Dolazak na ovaj turnir je najmanje što sam mogao uraditi za njega. Sam Turnir je vrlo značajan za nas", kazao je.

Smatra da je, kako je naveo, teško i slušati o onome što se dešava u KK Bosna.

Delibašići vraćaju sjaj Kinđetovom turniru, inicijativa krenula od Nene Markovića

Danko Delibašić je negirao da je KK Bosni oduzeta organizacija Turnira, te tvrdi da "ne postoji niko ko voli više od njega", ovaj klub.

Porodica Delibašić je preuzela organizaciju turnira koji je do sada organizovao Košarkaški klub Bosna. Organizaciju turnira je inicirao Nenad Marković.

Raspored turnira

Memorijalni turnir "Mirza Delibašić" otvaraju Cedevita Olimpija i turski Gaziantep u petak, u 17 sati. 

Ceremonija otvaranja turnira bit će upriličena isti dan u 19:50 sati, a prvi dan turnira bit će zatvoren utakmicom između Budućnosti i Cluja.

Drugog dana turnira, u subotu,  bit će upriličeno i polaganje cvijeća na grobu Mirze Delibašića u aleji velikana na gradskom groblju Bare.

Utakmica za treće mjesto bit će odigrana u 17 sati, finalna utakmica na rasporedu je u 20 sati, dok je ceremonija zatvaranja i dodjela trofeja planirana za 21:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije