Toronto za prvu, Golden State za treću uzastopnu titulu

O. K.
Toronto za prvu, Golden State za treću uzastopnu titulu
Foto: Ilustracija / Počinje NBA finale

Nakon osam mjeseci utakmica, NBA sezona svela se na narednih sedam utakmica u kojima ćemo saznati novog NBA prvaka.

Ove godine, Toronto ima priliku da po prvi put postane prvak najjače košarkaške lige na svijetu, dok Golden State Warriorsi imaju prilku da postanu četvrta ekipa u historiji lige koja je osvojila tri titule zaredom i tako se zauvijek zacementiraju u historiji kao jedna od najjačih franšiza.

Prije njih to je polazilo za rukom velikim Celticsima i Lakersima, te Chicago Bullsima Michaela Jordana, i to dva puta.

Od Air Canade do Kandže

Toronto su mnogi na početku sezone več otpisali, upravo zbog hemije i kohezije unutar ekipe, koja je u trejdu razmijenila svog najboljeg strijelca DeMara DeRozana za Kawhi Leonarda. Svi su bili skeptični u vezi nekadašnjeg najboljeg defanzivca lige i osvajača NBA lige sa San Antonio Spursima. Ali, The Klaw (Kandža) pokazao je da je došao da odvede Raptorse ka visinama gdje prije nisu mogli ni sanjati da će doći.

Od vremena kada su Air Canada centrom harali dvojac Carter-McGrady, preko Chrisa Bosha koji je otišao put Miamija kako bi sa Lebronom i Wadeom napravio veliku trojku i pokorio ligu, Toronto je uvijek tražio tog igrača koji će ih odvesti korak dalje.

Carter i McGrady možda bi i uspjeli u tome da ih nisu sprječavale povrede, a i slab roster oko njih dok u eri Chrisa Bosha nisu ni ulazili u playoff.

Sve se to promijenilo dolaskom Kyle Lowrya koji je doveden iz Houstona. Omaleni plej odlično je čitao igru svog tima i razvijao je zajedno sa DeMarom DeRozanom, vodeći iz godine u godinu ekipu do playoffa u kojoj su redovno nailazili na Lebrona i Cavalierse, i redovno bili izbacivani.

Onda se desio prošlogodišnji trejd DeRozana, i mnogi su bili razočarani odlukom uprave kluba da razmijeni najboljeg strijelca za igrača kojem ugovor ističe na kraju sezone.

Ali Kawhi je pokazao da je došao u Toronto da pobjeđuje, na njemu se osjetio uticaj i mentalitet Grega Popovicha. Toronto je otvorio sezonu sa 19 uzastopnih pobjeda, srušivši na tom putu i Lakerse i Golden State i Milwaukee.

Večeras u svom Air Canada centru Toronto može da vrati vrijeme unazad i oda počast dvojcu koji je sve počeo T-mac i Air Canada i da se osvrne na historiju franšize koja ih je dovela do ovog momenta

Prilika za dominaciju 

Iako cijela NBA publika srcem navija za sjever, moramo svi priznati da su franšize Golden Statea i Toronta možda imale i iste priče.

Iako je Golden State starija franšiza koja je prsten osvajala 1975. godine, njihova nedavna historija sa kraja dvadesetog i početka 21. stoljeća bila je slična kao i Torontova. Na početku 2000-ih imali su dvojac Barona Davisa i Jasona Richardsona, koji su bili dijelom jedne ere koja je obećavala i punila Oracle, ali nikada nije išta dalje od prve runde playoffa.

Potom je došla era Monte Ellisa, koji je pokušavao da sam nosi franšizu a onda su Golden State preuzeli Joe Lacob i Peter Guber, a iste godine iznenadili su Denver Nuggetse, ali su ispali od San Antonia.

Onda je došla velika odluka, smjena trenera i dolazak Steva Kerra, koji je drugu zvijezdu ekipe, Andrea Iguodalu poslao na klupu i promijenio način na koji cijeli svijet razumije košarku. Igra se više nije gradila oko dvojca pod reketom, nego bi lopta kružila oko perimetra, a najbolji šuteri bi izlazili iz blokova i pikova i ostajali sami na liniji za tri poena.

Golden State osvojio je prvi šampionski prsten 2015. godine iznenadivši tada Lebrona, da bi naredne godine imali najbolji rekord lige izgubivši samo devet od 82 utakmice.

Iako su izgubili a potom doveli Kevina Duranta mnogi su zamrzili Golden State, ali niko nije znao da je upravo Steve Kerr uspio da poveže jake igrače u još jaču ekipu, koja gradi brz tempo igre koji ako Toronto ne uspije da zaustavi, mogli da imaju velike probleme.

Bilo kako bilo, večeras će se u Air Canada centru sastati dvije najjače kuće lige, sa dva skoro slična stila. Odgovor na pitanje ko će osvojiti seriju je vrlo teško dati, jer obje ekipe će dati sve od sebe, ali jedno znamo, najskuplje košarkaške utakmice bit će jako, jako zanimljive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije