Tako je govorio Kinđe: "U Realu sam igrao za novac, a u Bosni za dušu"

Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Kinđe: "U Realu sam igrao za novac, a u Bosni za dušu"

Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić… Na prijelazu iz '70-ih u '80-e godine, košarkaška Europa je slavila ova imena iz Beograda, Zadra, Sarajeva…

Zvali su ih "zlatna generacija" jugoslovenske košarke jer su bili svjetski i europski prvaci te osvajači zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, stoji u jednom davnom tekstu ruskog dnevnika Sport Express.

A u toj "zlatnoj generaciji" jedan igrač nosio je epitet "zlatnog momka", napisao je ruski dnevnik. Gracioznost i elegancija pretvorili su Bosanca Mirzu Delibašića u idola navijača, ali je zbog bolesti karijeru morao završiti sa svega 29 godina.

Andrej Šarij, novinar Sport Expressa, susreo se s Delibašićem u Zagrebu u augustu 1996. godine i nastao je intervju koji danas, s vremenske distance, pokazuje kakva je ljudska i igračka gromada bio legendarni Kinđe.

Jedno od prvih pitanja ruskog novinara odnosilo se na urbanu legendu kako je Delibašić zapalio cigaretu na klupi tokom čuvene utakmice SSSR-Jugoslavija 91:101 na moskovskoj Olimpijadi.

"To je potpuna besmislica! Šta sve nisam morao čitati o sebi. Pa, recite mi, kako sam mogao pušiti tokom utakmice? Nikada mi takvo što nije palo na pamet! Doduše, cigarete nisu bile ukras mom sportskom životu, ali možda bih slabije igrao da nisam pušio."

Vaša klupska karijera vezana je za Bosnu s kojom ste osvojili Kup europskih šampiona, Ali, iz nekog razloga misli se da ste najbolje utakmice odigrali u dresu Reala.

"Pogrešno razmišljanje. Uvijek i svuda sam pokušavao da igram najbolje što sam mogao. Samo, u Realu sam igrao za novac, a u Bosni za dušu."

Pozvani ste u Ameriku krajem '70-ih godina. Zašto Mirza Delibašić nije postao NBA zvijezda?

"Bila su to drugačija vremena, a ja sam se bojao nepoznatog svijeta. Pozvan sam u kamp Atlanta Hawksa 1977. godine, ali nije bilo nikakvih konkretnih obećanja pa se nisam usudio otići tako daleko od kuće. Previše sam volio Sarajevo, kako da napustim svoj grad? Sada je sve drugačije. Amerika i Evropa su postale mnogo bliže jedna drugoj, a promijenila se i košarka."

Rođeni ste u Tuzli, a malo je nedostajalo da pređete u beogradski Partizan.

"Da, otišao sam u Beograd sa 17 godina, ali mjesec dana kasnije osjećao sam se kao stranac. Spakovao sam torbe i otišao. Kasnije sam završio u Bosni koja nije bila ni sportski ni finansijski jak klub, ali vjerovao sam u taj projekt. Nikad ne mogu zaboraviti koliko mi je dalo Sarajevo."

Toliko volite Sarajevo, kako ste preživjeli ono što se dešavalo tokom ratnih godina?

"Čini mi se da je od početka rata prošlo hiljadu godina, da ljudski život nije u stanju upiti toliko događaja i tragedija. Bosna i Hercegovina je prije rata predstavljala vizuelnu realizaciju ideje o jedinstvenoj Europi", rekao je najbolji Mirza Delibašić u intervjuu za ruski dnevnik Sport Express 1996. godine.

Pet godina nakon ovog intervjua Mirza Delibašić je izgubio bitku za život i preminuo u 48. godini. Proglašen je za najboljeg sportistu BiH svih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije