Pešić o legendarnoj utakmici na Baldekinu: I ako je bio faul, vrijeme je isteklo

Radiosarajevo.ba
Pešić o legendarnoj utakmici na Baldekinu: I ako je bio faul, vrijeme je isteklo
Foto: EPA / Svetislav Pešić
Na današnji dan prije 35 godina u Šibeniku je odigrana najkontroverznija utakmica u historiji jugoslavenske košarke.

Igrala se majstorica finala košarkaškog prvenstva Jugoslavije, a završnica te utakmice ušla je u historiju. Bosna je imala poen prednosti, a potom je sudija Ilija Matijević dosudio nepostojeći prekršaj Sabita Hadžića na Draženu Petroviću. Da stvar bude tragičnija po Bosnu, vrijeme je isteklo, pa je Bosna po dva osnova pokradena. Mladi, tada 18-godišnji Petrović spakovao je oba slobodna bacanja za veliko slavlje na Baldekinu.

Šibenka je proslavila titulu prvaka, ali je Košarkaški savez Jugoslavije odlučio poništiti utakmicu, te odlučio se nova odigra na neutralnom terenu u Novom Sadu. Šibenka je odbila da ne igra novu utakmicu, a titula je došla u Sarajevo.

Tener Bosne tada je bio Svetislav Pešić, koji je o duelu na Baldekinu rekao:

"Nitko nije sretan kada se utakmica završi na takav način. Niti ja, niti Vlada Đurović koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, što se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudac Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno. Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. No, nije poanta je li bio prekršaj ili ne, već je li isteklo vrijeme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jest, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promijeni odluka i donese nova koja je izravno utjecala na rezultat i ime prvaka", kazao je Pešić za portal Basketbal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije