Šta se dešava u Košarkaškom savezu: Prvenstvo nije prekinuto?

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Košarkaškom savezu: Prvenstvo nije prekinuto?

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je danas zbog kršenja propozicija Prvenstva BiH u košarci, odlučio da se ovo takmičenje prekine.

Odluka je potvrđena svim klubovima, koji su danas dobili dopis iz Saveza.

Skandal u KS BiH: Prekinuto prvenstvo za košarkaše

Nije dugo trebalo da se javi i komesar takmičenja pri KS BiH Siniša Jakovljević koji je demantirao da je domaće prvenstvo prekinuto, a njega prenosimo u cijelosti.

Poštovani sudionici Prvenstva BiH 2019-20. za muške ekipe,
Poštovana službena lica Prvenstva BiH 2019-20,

U vezi sa dopisom br. P01-15/20. od 14. januara 2020. koji je poslao generalni sekretar KS BiH g. Amer Čolan, obavještavam Vas o sljedećem:

Nadležnost nad vođenjem natjecanja

Propozicije Prvenstva BiH 2019-20. usvojene su 1. oktobra 2020. i prema Članku 70 stupile na snagu danom usvajanja. Člankom 3. Propozicija određuje nadležnost Povjernika natjecanja za vođenje Prvenstva BiH. (izvor Web stranica KS BiH)

Odgovornost komesara Prvenstva BiH

Prema Članku 3. Propozicija Prvenstva BiH Komesar je odgovoran tijelu koji ga je imenovao, a to je UO KS BiH.

Propozicije natjecanja ni u jednom svom članku ne govore niti određuju bilo kakvu nadležnost Ureda KS BiH niti generalnom tajniku nad vođenjem natjecanja. Za vođenje natjecanja je odgovoran Komesar natjecanja. UO KS BiH je jedino tijelo koji može donijeti odluku o prekidu Prvenstva. To pravo nije dato niti Povjerniku niti generalnom tajniku.

U kontekstu problema koji su nastali u vezi sa zakazivanjem termina utakmice KK Igokea – KK Spars RealWay, koristio sam svoja ovlaštenja navedena u Čl. 5. Propozicija. Gospodin Čolan intenzivno se umiješao u moj rad u vezi navedene utakmice, vršeći pritisak na mene da otkažem utakmicu. Nakon što ja na to nisam pristao jer nemam utemeljenje u Propozicijama natjecanja niti Kalendaru natjecanja, ja sam donio svoje odluke o kojima su svi sudionici Prvenstva istovremeno bili upoznati putem Biltena i Nominacija. Dok se nije pojavio problem sa neprihvatanjem termina za odigravanje navedene utakmice od strane KK Spars RealWay, gospodin Čolan se nije uključivao u moje tekuće obaveze.

U međuvremenu, zbog pritisaka koje na mene i dalje vršio gospodin Čolan, zatražio sam tumačenje Članka 5. Propozicija od UO KS BiH, koristeći instrument koji je predviđen u Članka 69. Propozicija. Također, budući da mi je gospodin Čolan stavio na uvid Odluku 651/19 od 27. kolovoza 2019. od UO KS BiH 13. siječnja 2020. sam zatražio sam tumačenje i tog dokumenta i njegovu povezanost sa mojim obavezama i odgovornostima u vođenju natjecnaja. Budući da se radi o vrlo kratkom vremenu, nije bilo realno da takvo tumačenje iz UO KS BiH stigne do ovog trenutka.

Prema mom najboljem znanju nisam učinio nikakvo kršenje Propozicija Prvenstva BiH. Gospodin Čolan ni u kojem slučaju nije osoba koja ima pravo na tumačenje Propozicija.

Budući da su prava na organizaciju i vođenje natjecanja u nadležnosti Komesara natjecanja, te da ja nisam dobio nalog od UO KS BiH da prekinem natjecanje, obavještavam Vas o sljedećem:

Nadležnost za vođenje Prvenstva BiH i donošenje odluka u vezi s natjecanjem je isključivo na Povjerenstvu natjecanja. Prvenstvo nije prekinuto jer o tome nije donesena odluka UO KS BiH.
Sve moje odluke ostaju na snazi dok u eventualnom drugostupanjskom postupku nadležna tijela KS BiH ne odluče drugačije

Molim Vas da nastavite s pripremama za sljedeće kolo prema Vašim planovima. Ukoliko u međuvremenu od UO KS BiH dobijem neku novu informaciju o tome ću Vas bez odlaganja obavijestiti putem Priopćenja.

Sportski pozdrav!
Komesar Prvenstva KS BiH 2019-20.
Siniša Jakovljević, s.r.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije