Srušio i Jordanov rekord: Dončić ostvario nešto što nije viđeno od daleke 1976.

Radiosarajevo.ba
Srušio i Jordanov rekord: Dončić ostvario nešto što nije viđeno od daleke 1976.
FOTO: Facebook / Luka Dončić

Svaka utakmica u košarkaškoj NBA ligi 20-godišnjeg Slovenca Luke Dončića nestrpljivo se iščekuje jer je ove sezone odlučio oboriti sve moguće rekorde.

Tako je u porazu njegova Dallasa od Sacramenta 110:106 glavna priča ipak bio rekord koji je postavio Dončić.

Iako je upravo Luka Dončić promašio šut za produžetak ispred očiju glavnog menadžera Kingsa Vlade Divca, koji će ostati upisan "kao čovjek koji nije na draftu izabrao čudo od igrača Dončića", ipak je ostvario nešto što nije viđeno od daleke 1976. godine.

Naime, Dončić je za 35 minuta postigao 27 koševa (šut iz igre 10-24, trice 4-12), a uz to je upisao sedam skokova i osam asistencija. Tako je Dončić postao prvi igrač u historiji NBA-a koji je na 19 utakmica u nizu upisao najmanje 20 koševa, pet skokova i asistencija.

Svojim dosegom prestigao je i neponovljive velikane Michaela Jordana i Oscara Robertsona.

Tako je Dončić, koji je trenutačno na prosjeku 30,0 koševa, 9,8 skokova i 9,2 asistencije zbog čega je kandidat za MVP-a, ispisao historiju košarke je je postao prvi igrač od 1976. godine, tj. otkad su spojeni učinci ABA i NBA lige, kojem je ovako nešto uspjelo.

I pitanje je gdje će se njegov niz zaustaviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije