Dončić izjednačio rekord velikog Robertsona: Portland počeo pobjeđivati

Radiosarajevo.ba
Dončić izjednačio rekord velikog Robertsona: Portland počeo pobjeđivati
Foto: EPA-EFE / Luka Dončić oborio novi rekord

Košarkaši Dallasa slavili su na gostovanju kod Phoenixa rezultatom 113:120, a ponovo je odličnu partiju pružio Luka Dončić.

Mavericki su u Arizoni zabilježili šesti trijumf u posljednjih sedam utakmica i trenutno su na diobi četvrtog mjesta u Zapadnoj konferenciji sa učinkom 12-6, dok su Sunsi upisali treći poraz u nizu i sa skorom 8-10 osmi su u istoj konferecniji.

Utakmicu su obilježili brojni preokreti – Dalas je u drugoj četvrtini imao 12 poena prednosti (48:36), dok je domaća ekipa sredinom trećeg perioda došla do prvog i jedinog dvocifrenog plusa – 74:64. Sunsi su održavali prednost do kraja četvrtine, a veći dio posljednje dionice u potpunosti je pripao gostima. Dončić, Seth Curry i Tim Hardaway su u odlučujućem dijelu meča odigrali odlično.

Dončić je sa 42 poena (12-24 šut iz igre, 3-11 za tri, 15-18 slobodna bacanja) izjednačio rekord karijere, a dodao je još 9 skokova, 11 asistencija, ukradenu i dvije izgubljene lopte za 38 minuta. Interesantan je i podatak da je Slovenac novembar završio sa prosječnim triple-double učinkom, uz 30+ poena, što je dosad uspjelo tokom jednog kalendarskog mjeseca jedino još Russellu Westbrooku i Oscaru Robertsonu.

Inače, 20-godišnji bek Mavsa ove sezone prosječno bilježi 30,1 poen, 10 skokova i 9,5 asistencija.

Hardaway ga je sinoć pratio sa 26 poena, Curry je dodao 11.

Kod Sunsa je najefikasniji bio Kelly Oubre sa 22 poena, uz 10 skokova.

Portland se polako vraća pobjedničkim navikama. Trail Blazersi su nakon tijesnog finiša savladali Bullse, 107:103, a blistali su Damian Lillard (28 poena) i Carmelo Anthony (23 poena, 11 skokova).

U neobičnoj situaciji se našao Trae Young. Bek Atlante utrpao je čak 49 poena Indiani, ali njegovi Hawksi su poraženi nakon produžetka u gostima kod Pacersa, 105:104. Strijelce Indiane predvodio je Jeremy Lamb (20 poena).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije