Sarajevo ne da penzije asovima KK Bosna: Zaboravljeni Varajić i Radovanović

Radiosarajevo.ba
Sarajevo ne da penzije asovima KK Bosna: Zaboravljeni Varajić i Radovanović

Proslavljeni košarkaški asovi i zaslužni sportisti nekadašnjeg Košarkaškog kluba (KK) Bosna Žarko Varajić i Ratko Radovanović ne mogu ostvariti penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) jer u Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) Sarajevo ne postoji evidencija njihovog radnog staža, koji je redovno uplaćivan prije rata.

Varajić kaže za agenciju Srna da su mu izbrisali šest i po najboljih godina radnog staža, s najvećim primanjima, od 1986. do 1992, a Radovanoviću čak osam, obrazlažući da su arhive "nestale", "isparile" ili "izgorjele" tokom rata u BiH, te je zapitao - zašto se prave građani prvog i drugog reda.

"Pitanje koje postavljamo već 20 godina, a na njega ne dobivamo odgovor od odgovarajućih institucija FBiH, jeste - da li se neko sjeća KK Bosna i njenih asova, koji su osvojili sve što se može osvojiti u klupskoj košarci i pronijeli slavu Sarajeva, BiH i Jugoslavije širom Evrope i svijeta?", navodi Varajić.

Navodeći da su on i Radovanović osvajali olimpijske, evropske i svjetske medalje, Varajić ocjenjuje da u FBiH pokušavaju minimizirati njihove sportske zasluge i uspjehe: "U krajnjem slučaju, te pare neće me obogatiti. To neće biti neke velike pare, ali u pitanju je princip. Zašto praviti građane prvog i drugo reda? Zašto neki koji su isto radili mogu regularno ostvariti svoja prava, a drugi ne mogu?"

Proslavljeni košarkaš navodi da je u Sarajevu napravljena sportska monografija, u kojoj se on pominje samo u sastavima KK Bosna, a ne kao neko ko je bio kapiten i zaslužan za osvajanje medalja i trofeja, koji i danas, poslije 36 godina, drži rekorde, što je skoro nestvarno.

"Oni pokušavaju sve minimizirati. To je njihova stvar. Ali, ne mogu da mi uzmu nešto što mi pripada. Jer ja sam to ostvario najpoštenijim radom", istaknuo je Varajić, koji živi u Beogradu od 1992.

On podsjeća da je Ratko Radovanović bio u bivšoj SFRJ među trojicom najuspješnijih, igravši najviše utakmica za reprezentaciju i ostvarivši briljantne rezultate, a u FBiH ne priznaju da se čovjek uopće bavio sportom i hoće i to faktički negirati.

"To baca ružnu sliku i ljagu na ljude koji to vode i rade, a državi je to 'ni kap vode u moru'. Mi znamo da su sve institucije ugrožene u regionu, sve se finansiraju iz budžeta, ali da će ovo nešto poremetiti... Ako će to pomoći, evo, ja odmah prihvatam da odustanem od svog zahtjeva", navodi Varajić.

Varajić ističe da su mu poslije desetine poziva u PIO Sarajevo izračunali da mora platiti nekih 20.000 maraka da bi mu priznali radni staž: "Odjednom sam u periodu od 1986. do maja 1992. godine izbrisan. Čuo sam od nekih poznanika da se i njima isto desilo, i to baš u tom periodu. I to nije slučajno, jer je taj period bio najbolji s aspekta primanja."

Proslavljeni košarkaš naglašava da su on i Radovanović, dok su osvajali medalje s Mirzom Delibašićem i ostalim iz KK Bosna, predvođeni trenerom Bogdanom Tanjevićem, bili slavljeni i voljeni do idealizma i idoli generacijama zbog ljudskih i sportskih rezultata, koje niko neće moći izbrisati "bez obzira na to što pojedinci intenzivno rade na tome". Varajić navodi da danas, kada se zbrajaju radni rezultati, oni koji bi trebalo da ih verificiraju - imaju "amneziju".

"Zašto? Zato što se zovem Žarko Varajić ili zbog toga što sam najviše uradio za KK Bosna? Ili zbog toga što sam jedini koji je tri puta dobivao Šestoaprilsku nagradu, najveće društveno priznanje grada Sarajeva - jednu lično, a dvije kolektivno?", pita on.

Varajić je došao u KK Bosna, kao drugoligaša, sa 17 godina, 1970, a već 1972. godine taj klub se izborio za status prvoligaša, dok 1974. postaje kapiten koji je predvodio ekipu do tri prvenstva, dva kupa Jugoslavije i prvog klupskog prvaka Evrope.

Varajić je u finalnoj utakmici protiv KK Emerson dao 45 koševa (bez trojki), što je i danas rekord. Igrao je finale Kupa Koraća i klupsko prvenstvo svijeta i u svim tim rezultatima dao ogroman doprinos, dok je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio sve što se može osvojiti.

Sportski as Ratko Radovanović, prema pozitivnim zakonskim rješenjima, kao vrhunski sportista ima pravo na osam godina radnog staža, koji je platila SOFK-a BiH za sve vrhunske sportiste. Radovanović je s KK Bosna osvojio tri prvenstva, dva kupa i Ligu prvaka, a s reprezentacijom je osvojio olimpijsko, svjetsko i evropsko zlato.

Ukupno je, s reprezentacijom Jugoslavije, osvojio 19 medalja i odigrao 246 utakmica, a dvostruki je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije