Šampion bačen na koljena: Toronto jedna utakmica dijeli od historije

Radiosarajevo.ba
Šampion bačen na koljena: Toronto jedna utakmica dijeli od historije
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Golden state na koljenima

Toronto Raptorsi su i drugi put zaredom slavili u Oracle Areni, na gostovanju kod Golden State Warriorsa, 105:92. Tako su poveli sa 3-1 u finalnoj seriji i došli na prag osvajanja prve titule NBA prvaka u klupskoj historiji.

Toronto za prvu, Golden State za treću uzastopnu titulu

Domaći tim, u čije redove se nakon oporavka od povrede vratio Klay Thompson (ali ne i Kevin Durant), odlično je otvorio meč. Golden State je poveo sa 17:10, a zatim i sa 21:12 krajem prve četvrtine.

Raptorsi do kraja prvog poluvremena nisu uspjeli pronaći ključ za sjajnu odbranu aktuelnih prvaka (46:42), ali ipak su držali rezultatski priključak zahvaljujući Kawhiju Leonardu (postigao 14 od prvih 17 poena gostiju).

No, nakon odmora se počela vrtiti muzika po notama iz Toronta, uslijedio je potpuno drugačiji scenario. Sada su Raptorsi zaigrali agresivniju odbranu te zahvaljujući tome napravili preokret i poveli već na startu drugog dijela susreta (49:50).

Kako je utakmica odmicala, gosti su povećavali razliku. Treću četvrtinu su dobili sa 37:21 te je zaključili s vodstvom od 79:67. U istom ritmu nastavili su u zadnjoj dionici, a sve dileme o pobjedniku polaganjem za 103:89 na minut i po do kraja otklanja Kyle Lowry.

Toronto je do novog trijumfa ponovo predvodio fenomenalni Kawhi Leonard (36 poena, 12 skokova), dobru podršku imao je u Sergeu Ibaki (20 poena) i Pascalu Siakamu (19). Kod Warriorsa su najefikasniji bili Klay Thompson (28) i Steph Curry (27).

Peta utakmica serije velikog NBA finala igra se u Torontu u noći između ponedjeljka i utorka, gdje će Raptorsi imati priliku završiti posao i pred svojim navijačima proslaviti prvu šampionsku titulu u historiji kluba. Warriorsi, pak, ako ne žele izgubiti krunu, moraju dobiti tri utakmice zaredom…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije