Reprezentacija bogatija za dva izuzetna košarkaška talenta

Fena
Reprezentacija bogatija za dva izuzetna košarkaška talenta
Facebook / Emir Sulejmanović
Nakon što je mladi košarkaš Kenan Karahodžić dobio dozvolu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) za promjenu sportskog državljanstva, odobrena je i Emiru Sulejmanoviću.

Time je ostvario pravo da može igrati u zvaničnim utakmicama za bosanskohercegovačke selekcije.

Generani sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravko Barbarić na pres-konferenciji je kazao da su veliki košarkaški telenti Karahodžić i Sulejmanović konačno "naši", te da su stekli pravo nastupa za reprezentacije BiH. 

"Zahvaljujem kancelariji KSBiH i Mirsadu Džonlagiću na angažmanu. U slučaju Karahodžića FIBA je napravila izuzetak, s obzirom na to da još nije napunio 21 godinu. No, s obzirom na to da nije bilo smetnji od košarkaških saveza Srbije i Španije, on već od ove sedmice ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH", kazao je Barbarić.

Dodao je da je danas FIBA potvrdila da i Emir Sulejmanović također ima pravo nastupa za reprezentativne selekcije BiH.

"KSBiH je uspio u svojoj namjeri da okupi naše ponajbolje talente koji su bili rasuti po cijelom svijetu. Tako da će naše reprezentativne selekcije biti obogaćene za dva izuzetna košarkaška talenta", kazao je Barbarić.

Kenan Karahodžić rođen je Bačkoj Topoli (Srbija) 1996. godine. Kao maloljetan otišao u špansku Unikahu. Visok je 210 centimetara i igra na  poziciji krilnog centra.

Emir Sulejmanović je rođen jula 1995. godine u vrijeme genocida u Srebrebici.   Sulejmanovića i njegovu porodicu je put odveo u Finsku, gdje je počeo igrati košarku. Bio je član kadetske selekcije Finske. Karijeru je nastavio u Olimpiji, a sjajne igre u klubu iz Ljubljane su ga odvele do slavne Barcelone. U španskom timu prošle godine ubacivao je prosječno 12 poena uz osam skokova po meču. Visok je 206 centimetara i također igra na poziciji krilnog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije