Razija Mujanović, nova članica Nezavisnog bloka: Sport je zapostavljen u BiH

S. Š. J.
Razija Mujanović, nova članica Nezavisnog bloka: Sport je zapostavljen u BiH
Nezavisni blok organizirao je nedavno savjetovanje u Tuzli – Vizije i mogućnosti nove politike, afirmacije i razvoja sporta u BiH, na kojem je saopćeno i da je Razija Mujanović nova članica Nezavisnog bloka.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Razija Mujanović je kazala zbog čega se priključila Nezavisnom bloku, ali i kakvi su njeni planovi za budućnost.

"Prepoznala sam Nezavisni blok kao drugačiji pristup politici u Bosni i Herecegovini. Stanje sporta u BiH je katastrofalno, meni kao sportistkinji koja je priznata u svijetu je to teško gledati sa strane. Predugo sam gledala sa strane, i to je razlog zašto želim aktivno učestvovati u kreiranju nove politike u sportu. 

Upoznati ste sa činjenicom da sam deset godina bila u sjeni, iako sam imala odličnu igračku karijeru, u Bosni i Hercegovini nisam dobila priliku da svoje iskustvo, znanje i kontakte iskoristim i da novim generacijama olakšam put ka uspjehu. Niko u BiH to nije prepoznao, u svijetu jeste, te sam postala članica FIBA Kuće slavnih", pojašnjava Razija Mujanović.

Press_konferencija_Razija_Mujanovic_1_RSA.jpg - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Najbolja bh. košarkašica i sportašica svih vremena smatra da je sport zapostavljen u našoj zemlji te da je neophodno nadograditi i postojeći Zakon o sportu u BiH koji će omogućiti zdrav razvoj sportskih kolektiva.

"Uporno se zaboravlja da su upravo sportisti najbolji ambasadori država u svijetu. Pogledajte situaciju u sportskim savezima, to je najbolji pokazatelj. U sportskim savezima u BiH je najmanje proslavljenih sportista, to ne postoji nigdje drugo nego kod nas. Ja sam samo jedan od primjera nepoželjnih!", smatra naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju, poseban akcenat potrebno je staviti na infrastrukturu i omladinske škole, što je osnovni preduslov za uspješan oporavak sporta u BiH.

"Namjerno kažem oporavak jer sam ja sa Jugoslavijom bila favorit u svakoj utakmici, a naš tim su činile velikim dijelom igračice iz BiH. Mi smo talentirana zemlja, ali moramo ukinuti plaćanje članarina u klubovima. Šta to znači, ako je dijete talentirano, a roditelji mu ne mogu omogućiti da trenira, to dijete je osuđeno na neuspjeh. Ja da sam morala da plaćam članarinu nikad se ne bi bavila košarkom, a u konačnici ni ostvarila to što jesam", vjeruje Mujanović.

Dzajic_premijera_2_RSA.jpg - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Njeni budući planovi usmjereni su ka borbi za djecu koja se bave sportom. 

"Moji planovi su usmjereni i ka borbi za sportiste koji su osvajali medalje na svjetskim i evropskim takmičenjima, a zapostavljeni su od sistema, moram se boriti i za jačanje uloge žene u društvu

Želja mi je da pomognem KSBiH i da žensku košarku izvedemo na pravi put, ali još nema ništa od toga, iako sam ja u više navrata napomenula da sam otvorena za saradnju. Kao što znaju oni koji su pratili moje igre, kao igračica sam bila borac, a borac ću biti šta god budem dalje radila u životu", poručuje Razija Mujanović. 

Razija Mujanović je u svojoj karijeri četiri puta osvajala klupsku titulu prvaka Evrope, a isto toliko puta proglašena je i za najbolju košarkašicu Starog kontinenta.

Prvi naslov osvojila je sa tuzlanskim Jedinstvom 1989. godine, a 1992. na krov Evrope popela se sa španskim klubom Dorna Godella. Još dvije titule osvojila je sa talijanskim Pool Comenseom 1994. i 1995. godine i bez ikakve konkurencije najuspješnija je bosanskohercegovačka sportašica.

FIBA_Razija_Mujanovic.jpg - undefined

Foto: FIBA

Mujanović je s reprezentacijom Jugoslavije osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine i Svjetsko prvenstvo 1990. godine. Uspjela je Mujanović osvojiti i zlatnu medalju s reprezentacijom Bosne i Hercegovine u Montpellieru 1993. godine na Mediteranskim igrama.

Najbolja bosanskohercegovačka sportašica svih vremena Razija Mujanović u septembru 2017. godine je u sjedištu FIBA-e u Ženevi ušla u Kuću slavnih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije