Nurkićev put od Tuzle do Portlanda: Moje prvo iskustvo u SAD-u bio je diler droge

Radiosarajevo.ba
Nurkićev put od Tuzle do Portlanda: Moje prvo iskustvo u SAD-u bio je diler droge
Twitter / Jusuf Nurkić
Samo pet godina nakon što je prvi put uzeo košarkašku loptu u svoje ruke, Jusuf Nurkić postao je zvijezda bh. košarke i stigao je do najjače lige svijeta u kojoj je učio od najboljih majstora ovog sporta.

Težak je to bio put za mladog košarkaša iz Tuzle, koji je vrtoglavim uspjehom iz Europe vrlo brzo stigao na košarkaške parkete u Sjedinjenim Američkim Državama gdje, popularno nazvani vanzemaljci, vladaju u igri pod obručima. Njegova fascinacija zvijezdama poput Kobe Bryanta i strah od života u SAD-u zamalo su ga koštali sasvim dobre karijere i košarkaške forme kakvu ima danas, prenosi Sporst Ilustrated koji je nedavno objavio veliku priču o bh. centru.

"Ako je život u SAD-u kao na filmovima ja nikada ne želim živjeti tamo", priznao je prije NBA drafta, na kome su ga izabrali Chicago Bullsi, Nurkić pojedinim skautima.

I zaista, prvi put kada je stao na američko tlo dočekao ga je jedan filmski trenutak, koji ga je zamalo pokolebao.

"Kada sam prvi dan došao u New York, dočekao me jedan od tipova koji me pitao želim li drogu. Dakle, moje prvo iskustvo u SAD-u je bio jedan diler. Pitao sam se šta se dešava sa mnom i vjerovao sam da je sve kao na filmu", istaknuo je Nurkić.

Nakon drafta Nurkića je karijera odvela u Denver Nuggetse, u kojima je proveo dvije sezone, nakon što su ga slavni Jordanovi Bullsi razmijenili u velikom tradeu. Tamo je počeo njegov pravi NBA život, koji je nakon bh. realnosti, ratnih dešavanja koje je preživio i svih problema, bio nova teškoća u njegovom životu.

"Još u Sloveniji sam imao probleme i lagao bih kada bih rekao da sam tada mislio da ću uspjeti. Nikada nisam igrao košarku, bio sam najmlađi u timu i plakao sam gotovo svaku noć šest mjeseci jer nisam mogao prihvatiti promjenu", priča Jusuf, koji je odrastao u porodici sa gotovo vojničkom disciplinom, jer je njegov otac Hariz policajac u Tuzli.

U Denveru, Nurkić se prvi put susreo sa NBA iskustvom i to mu je bio zaista veliki zadatak, u kojem mu je pomoglo mnogo ljudi. Ipak, eksperimentiranje stručnog osoblja sa igračima i druge stvari govorile su mu da nešto tu nije uredu, zbog čega je bio nezadovoljan.

"U prvoj utakmici sezone 2016/17. igrao sam samo tri četvrtine. Imao sam 23 poena i 9 skokova. Dakle igram dobro, pobjeđujemo i ja ne igram posljednju četvrtinu. Tada sam vidio da nešto nije uredu", pojasnio je Nurkić.

Nakon što ga je Denver tradeovao na polovini protekle sezone, Nurkić se zahvalio upravi koja mu je dopustila da zbog nezadovoljstva ode negdje drugo, a u Portlandu je prihvaćen sjajno nakon samo nekoliko utakmica, jer je stigao kao veliko pojačanje, što je i vrlo brzo pokazao. U naumu da pomogne ekipi nije ga spriječila ni povreda koju je imao na kraju prošle sezone, a na početku nove sezone vratio se još jači i željan pobjeda što pokazuje na parketu.

"Neću govoriti imena, ali nekim mojim dobrim prijateljima je uredu da postigne 20 poena i izgubi. Ja nisam taj tim. Ja sam timski igrač i volio bih najviše kada bih pogađao 10-15 poena po utakmici, ali da svaku dobijemo. Portland me je dobio u situaciju koju sam uvijek želio: sjajni navijači, sjajan grad, sjajni saigrači i dvojica bekova koji zaista igraju briljantno. To zvuči sjajno za mene i ne želim da se ovo ikada završi, želim ostati ovdje", zaključio je Nurkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije