KK Bosna Royal: Skaka kazao zašto im nije dao novac, odgovorio mu Mahmutović

E. H. i F. Z.
KK Bosna Royal: Skaka kazao zašto im nije dao novac, odgovorio mu Mahmutović
Foto: Reporter / KK Bosna u sezoni 1978-79

Košarkaški klub Bosna 5. aprila obilježit će veliki jubilej, 40 godina od najvećeg uspjeha u klupskoj historiji i osvajanja Kupa evropskih prvaka.

Četiri decenije poslije Bosna se bori za opstanak u nikad slabijem bh. košarkaškom prvenstvu. Bosni nedostaje novca za organizaciju utakmica, kotizaciju koja se plaća za učešće u takmičenju, a da ne spominjemo plaće igrača.

I kada Studenti zatraže pomoć, uglavnom naiđu na nerazumijevanje.

Molba za finansijku podršku - undefined

Foto: Screenshot: Molba za finansijku podršku

„Želimo vas obavijestiti da, nažalost, nismo u mogućnosti pozitivno odgovoriti na vašu molbu za finansijskom podrškom“, glasio je odgovor na molbu za finansijsku pomoć koju je Bosna uputila prema Gradu Sarajevo.

Odgovarajući na pitanja novinara, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je komentirao i zbog čega Grad Sarajevo nije uplatio novac KK Bosna Royal.

Abdulah Skaka - undefined

Foto:Gradska uprava: Abdulah Skaka

„KK Bosna zaslužuje poštovanje Grada. Garantujem vam da već tri mjeseca aktivno radimo na tome da napravimo analizu kako bismo vidjeli šta se dešava i kako je to izgledalo od 2003. godine do danas.

Ne pada mi na pamet da kao gradonačelnik gasim neke požare izazvane u Kromolju broj 17 i sa 2.000-3.000 KM rješavam problem“, rekao je Skaka.

Dodao je da se novinari trebaju raspitati šta se nalazi na Kromolju broj 17.

I provjerili smo. Na adresi Kromolj broj 17 u Sarajevu, registrirano je Udruženje za unaprjeđenje sporta – Košarkaški klub „Royal“.

Ljubitelji bh. košarke znaju da KK Bosna i zvanično od 2014. godine nosi naziv KK Bosna Royal.

Predsjednik Upravnog odbora KK Royal Harun Mahmutović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da gradonačelnik ne treba gasiti požar u klubu na Kromolju broj 17.

Harun Mahmutović - undefined

Facebook: Harun Mahmutović

„Nego da gasi požar u KK Bosna i da pomogne Bosni. Royal je pomogao KK Bosni i vratio 400.000 KM, a ove tri, četiri godine pokušavamo da održimo Bosnu u životu. Ako nekog interesira šta smo mi uradili nek nam se obrate, a mi znamo i šta je gradonačelnik uradio - nije ništa“, kazao je Mahmutović.

Dodao je i da su nekoliko puta razgovarali sa čelnicima Grada i sarajevskih Općina o tome da Grad da svoje ljude u Upravni odbor i preuzme rukovođenje klubom, ali da se to nikad nije dogodilo.

Saradanje KK Bosna i KK Royal:

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji KK Bosna i KK Royal, što je prema navodima ljudi koji su tada bili u klubu, od strane Revizora ocijenjena kao jedina moguća, legalna i zakonita akcija,  kako bivši evropski prvak ne bi otišao u likvidaciju predvidio je da radi očuvanja imena i grba KK Bosna - KK Royal dobije na korištenje grb i ime KK Bosna.

Skupština KK Royal i osnivači su prihvatili takvu opciju i pristupili potpisivanju Sporazuma, baš kao i Uprava i KK Bosna i on je na snazi od 24. oktobra 2014. godine.

Uslovi iz Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji jesu, da KK Royal dobija pravo korištenja imena i grba KK "Bosna", a zauzvrat, ukoliko na kraju kalendarske godine, bude viška sredstava, ista budu uplaćivana na blokirane račune KK Bosna. Sporazum je na snazi još dvije godine, s pravom nastavka saradnje dva kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije