Prije 40 godina: Pobjedom nad Olympiacosom Bosna izborila finale Kupa šampiona

J. M.
Prije 40 godina: Pobjedom nad Olympiacosom Bosna izborila finale Kupa šampiona
Foto: TZS / Detalj s prve utakmice Bosne i Olympiacosa odigrane u Skenderiji
Još nekoliko dana dijeli nas od 40. godišnjice najvećeg uspjeha bh. sporta – osvajanja titule europskog prvaka u košarci, podviga košarkaša Bosne.

Već smo se podsjetili nekoliko pobjeda Bosne na putu do europskog trona, a danas se obilježava 40 godina od trijumfa u Pireju koji je "studentima" osigurao plasman u veliko finale.

Na današnji dan prije četiri decenije – 21. marta 1979. godine – u posljednjem kolu finalne grupe Kupa europskih šampiona u Pireju je Olympiacos dočekao Bosnu.

Pulenima Bogdana Tanjevića pobjeda je bila imperativ, dok je grčki šampion želio skinuti još jedan "skalp", nakon što su u prvom kolu napravili veliko iznenađenje savladavši Maccabi 79:77.

U prvom dijelu mini lige Bosna je uz dosta muke slomila otpor Olympiacosa 7. februara 1979. u velikoj dvorani Skenderije: Tek u finišu "studenti" su stigli do pobjede 72:69, pa su bili sve samo ne favorit u revanšu u Grčkoj.

Prema očekivanju, u dvorani Papastrateio vođena je teška bitka, utakmica u kojoj su puleni trenera Kostasa Mourouzisa većim dijelom bili u vodstvu, a na odmor se otišlo prednošću Olympiacosa 40:38.

Ipak, u nastavku Bosna uspijeva napraviti preokret i zabilježiti historijsku pobjedu. Kada je sirena označila kraj utakmica na semaforu je stajalo Olympiacos - Bosna 83:88. Na terenu je nastalo neopisivo slavlje košarkaša Bosne i navijača koji su stigli iz Sarajeva.

Ostat će zabilježeno da su poene u historijskoj pobjedi Bosne upisali Mirza Delibašić (27), Žarko Varajić (23), Ratko Radovanović (21), Predrag Benaček (9), Ante Ðogić (4), Sabit Hadžić (2), Nihad Izić (2).

Poene za Olympiacos postigli su Jenkins (20), Diakoulas (20), Kastrinakis (16), Giatzoglou (15), Melini (8), Raftopoulos (4).

Ipak, vremena za slavlje nije bilo previse. Svega dvije nedjelje nakon trijumfa u Pireju košarkaše Bosne čekao je veliko finale protiv italijanskog Emersona u Grenobleu.

Kuriozitet: Nakon poraza od Bosne, košarkaši Olympiacosa na narednu utakmicu u najelitinijem europskom klupskom takmičenju čekat će više od 13 godina. Nažalost, uloge su se promijenile: Olympiacos je danas jedan od najboljih europskih klubova, a Bosna drži "fenjer" u Prvenstvu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije