Na današnji dan rođen jedan od najvećih košarkaša BiH - Dino Bilalović

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan rođen jedan od najvećih košarkaša BiH - Dino Bilalović
Arhiv / Na utakmicama BiH naši košarkaši su u to vrijeme izlazili s transparentom „Zaustavite rat u Bosni i Hercegovini“

Na današnji dan, 7. maja 1960. godine rođen je Sabahudin Dino Bilalović, nekadašnji košarkaš sarajevske Bosne i reprezentativac Bosne i Hercegovine i SFRJ.

Bilalović je bio najbolji strijelac Europskog prvenstva u košarci 1993. u Njemačkoj, a na utakmici protiv Latvije je postigao čak 36 koševa i iza sebe ostavio tadašnje velike europske igrače.

Na tom prvenstvu košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je osmo mjesto, što je bio i najbolji rezultat naše selekcije na jednom velikom takmičenju.

Tada je na klupi BiH bio legendarni Mirza Delibašić, a za reprezentaciju su te ratne godine, osim Bilalovića izgarali su još Mario Primorac, Samir Avdić, Nenad Marković, Sejo Bukva i Emir Mutapčić.

Na utakmicama BiH naši košarkaši su u to vrijeme izlazili s transparentom „Zaustavite rat u Bosni i Hercegovini“.

Karijera Dina Bilalovića doživjela je uspon krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, a sve je krenulo sa samo 17 godina kada je zaigrao u šampionskoj generaciji Košarkaškog kluba Bosna.

Sabahudin Bilalović je tako sa 19 godina bio najmlađi član sarajevske Bosne koja je 1979. godine osvojila naslov prvaka Europe - undefined

Arhiv: Sabahudin Bilalović je tako sa 19 godina bio najmlađi član sarajevske Bosne koja je 1979. godine osvojila naslov prvaka Europe

Sabahudin Bilalović je tako sa 19 godina bio najmlađi član sarajevske Bosne koja je 1979. godine, predvođena trenerom Bogdanom Tanjevićem, osvojila naslov prvaka Europe.

Bosna je u finalu u francuskom Grenoblu savladala italijanski Varese sa 96:93. Pored Bilalovića boje BiH su tada branili još  Mirza Delibašić, Ante Đogić, Nihad Izić, Sabit Hadžić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić, Svetislav Pešić, Ratko Radovanović, Boro Vučević, Sabahudin Bilalović i Dragan Zrno.

Raspadom tadašnje Jugoslavije, Bilalović je kasnije zaigrao u Izraelu, Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Bio je bez sumnje jedan od najboljih košarkaša koje je Bosna i Hercegovina imala.

Pamtit ćemo njegove fenomenalne sportske nastupe, kojima je predstavljao našu zemlju u najboljem mogućem svjetlu.

Poslije okončanja igračke karijere u rodnom Sarajevu bavio se privatnim biznisom.

Preminuo je u 42. godini, 29. jula 2003. u Zaostrogu, tokom ljetovanja u Hrvatskoj.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije