Postala prvakinja Evrope 7 dana prije Bosne, a umrla 5 dana nakon Žarka Varajića

Radiosarajevo.ba
Postala prvakinja Evrope 7 dana prije Bosne, a umrla 5 dana nakon Žarka Varajića
Foto: Politika/Tempo / Vukica Mitić i Žarko Varajić

Jedna od najboljih jugoslovenskih košarkašica, bivši kapiten reprezentacije i legenda KK Crvena Zvezda, Vukica Mitić, preminula je u četvrtak 27. juna u 66. godini, poslije kraće i teške bolesti.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrala je sedam godina (1973-1980), upisala 118 utakmica i postigla 408 poena.

Kruna njene reprezentativne karijere bile su Olimpijske igre u Moskvi (1980) je osvojila bronzanu medalju. Ima i dva odličja s evropskih šampionata - srebro iz Poznanja 1978. i bronzu iz Banja Luke 1980.

Sa Crvenom zvezdom bila je sedam puta prvak Jugoslavije, a vrhunac karijere bilo je osvajanje klupske titule europskog prvaka u sezoni 1978-79. Beograđanke su u finalu u La Coruni, krajem marta 1979. godine, savladale mađarski BSE 97:62 i postale prva jugoslovenska ekipa koja se okitila evropskom krunom.

Zanimljivo da je sedam dana nakon Zvezde, bivša Jugoslavija dobila i prvog europskog košarkaškog prvaka u muškoj konkurenciji zahvaljujući ekipi sarajevske Bosne. Sudbina je htjela da je Vukica Mitić osvojila europsku titulu 7 dana prije sarajevskih "studenata", a umrla 5 dana nakon Bosninog junaka iz Grenoblea Žarka Varajića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije