Okršaj titana NBA: Warriorsi i Houston za prestiž na Zapadu, Boston protiv Bucksa

O. K.
Okršaj titana NBA: Warriorsi i Houston za prestiž na Zapadu, Boston protiv Bucksa

Prvi krug playoffa najjače košarkaške lige na svijetu završen je sinoć nakon što su Golden State i Denver, dvije najbolje ekipe iz regularnog dijela sezone izbacile Clipperse odnosno San Antonio.

Golden State nema odmora, tako će večeras od 21.30 sati odigrati prvi meč drugog kruga playoffa sa najvećim rivalima na Zapadu, Houstonom, koji je izbacio Utah Jazz sa 4-1 u seriji.

Iako su mnogi predviđali da će i Golden State i Houston lakše proći prvi krug playoffa, to se ipak nije desilo. Ruku na srce, Houston jeste džentlmenski pomeo Utah Jazz sa 4-1, a Golden State se morao dobro namučiti sa Los Angelesom koji je bio unaprijed otpisan.

Thompson upitan, Cousins otpisan

Večeras ćemo vidjeti zasigurno dvije najjače ekipe ove sezone u cijeloj NBA, za koje je bilo sigurno da će se sastati u finalu konferencije, kao što je to bio slučaj prošle sezone, kada su aktuelni dvostruki prvaci pomeli Rocketse koji su bili oslabljeni neigranjem Chrisa Paula.

Ove sezone, Paul i Harden su zdravi dok na drugoj strani Golden State ima problema sa povrijeđenim igračima. DeMarcus Cousins već je otpisan za ovaj playoff, a i sezonu, jer je potpisao ugovor na jednu godinu, ali sada je upitan nastup i Klaya Thompsona, koji je pored Duranta, bio najefikasniji šuter u prvoj rundi protiv Clippersa. Bez Cousinsa, Warriorsi su pokazali da mogu biti ranjivi u odbrani, pogotovo pod košem, gdje su kao zamjenu stavili svog nekadašnjeg centra Andrewa Boguta, kojeg su doveli za ovaj playoff.

Klay Thompson za razliku od Currya bolje igra defanzivne role, pa ako i njega ne bude, to ostavlja udarnim bekovima Houstona da dodatno napadnu Ratnike.

Rocketsi su zdravi, ali njima na ruku ne ide brzi tandem igre Warriorsa, koji, ako postave tempo igre, mogu lagano da pometu Rocketse. Zato će Mike D'Antony sigurno probati da rotira par igrača češće kako bi usporio ritam igre, iako kao trener na to nije navikao.

Finale prije finala – Boston i Milwaukee

Na drugoj strani lige, na istoku, drugi krug je već krenuo a Toronto je pokazao da će, odlaskom Lebrona, oni biti ti koji će voditi glavnu riječ na Istoku, međutim, sudeći po ekipama koje večeras igraju, to baš i nije tako.

Boston i Milwaukee, jedine dvije ekipe ove sezone koje nisu izgubile nijedan meč u prvoj seriji, a ako Golden state i Houston igraju za prestiž Zapada, to će svakako biti slučaj i sa Bostonom i Milwaukeejem.

Boston je ove sezone jak, sa najdubljom rotacijom, a njihov trener Brad Stevens u prvoj seriji koristio je čak 10 igrača u stalnoj rotaciji, a nepisano pravilo playoffa je da se minutaža rasporedi na osam igrača. To je davalo prostora njihovoj klupi, koja prestrašno izgleda, da drži tempo igre, dok se zvijezde odmaraju, što na drugoj strani nije slučaj.

Milwaukee jeste pomeo Detroit, ali je pokazao da Giannis Antetekoumpo mora igrati 35 i više minuta kako bi Milwaukee zadržao protivnike, jer će u protivnom njihov tempo da padne. To će Bucksi morati mijenjati i odmarati Giannisa u vrijeme kada ulazi klupa Celticsa, a to će sigurno biti teško.

Zasigurno nas čeka više taktičke košarke, bržeg tempa igre i čvršće odbrane obje ekipe nego što je to bilo u prvoj rundi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije