Odigrana najbolja All-star utakmica: Promjena pravila donijela žestok okršaj

Radiosarajevo.ba
Odigrana najbolja All-star utakmica: Promjena pravila donijela žestok okršaj
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / NBA All star

Odigran je, složit će se mnogi koji su gledali sinoćnji okršaj NBA zvijezda na parketu čikaškog United Centera, najbolji All-Star meč u 21. stoljeću.

Promjena pravila u čast Kobea Bryanta i “zadati rezultat” za pobjedu donio je spektakularnu četvrtu četvrtinu i žestoku borbu.

Nakon 45 minuta klinča u odlučujućem periodu, preokretom nakon 17 poena zaostatka pobjedu je odnio tim LeBrona Jamesa košem Anthonyja Davisa sa linije za slobodna bacanja 157:155!

Nakon tri četvrtine koje su počinjale od 0:0 djelovalo je da će pobijediti tim Giannisa Antetokounmpa, koji je u jednom trenutku imao čak 17 poena prednosti – 106:89.

Međutim, serijom trojki za preokret rezultata trećeg kvartala koji je završen bez pobjednika (41:41) LeBronova ekipa je smanjila zaostatak.

Ipak, Giannisov tim je imao +9 pred odlučujući period, a s obzirom na rezultat 133:124 i pomenutog pravila u Bryantovu čast da se limit odluči dodavanjem 24 poena, pobjednika je donosilo 157 poena.

Uslijedila je žestoka borba na play-off nivou. Sjajne odbrane na obje strane, vidjeli smo i čak tri faula u napadu, brojne ukradene lopte, nekoliko blokada, između ostalog i dvije Giannisa nad LeBronom, pa se sve teže stizalo do poena.

Kako su se ekipe približavale granici od 157 poena rasla je napetost i nervoza, pa su se igrači povremeno i prepirali, te su sudije imale dosta posla.

NBA All star - undefined

Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba: Kawhi Leonard

Gledale su i usporene snimke zbog “challengea”, najveće NBA zvijezde su pravile početničke greške, promašivale otvorene šuteve, da bi na kraju slavio LeBronom tim, sa linije penala.

Pobjednički sastav predvodio je Kawhi Leonard sa 30 poena iz čak osam trojki uz sedam skokova te tako osvojio MVP nagradu koja od ove godine nosi naziv po Kobeu Bryantu. Po 23 poena su postigli James i Paul koji je pogodio 7 trojki, dok je 20 dodao Davis uz 9 skokova.

Što se tiče igrača iz regiona, Luka Dončić postigao je 8 poena uz 4 asistencija te po skok i blokadu za 18 minuta kao starter. Nikola Jokić je za 12 minuta na parketu popunio skoro sve statističke kolone – 5 poena, 2 skoka, 1 asistencija, 1 ukradena lopta, 2 faula.

Antetokounmpo je bio najefikasniji u svojoj ekipi sa 25 poena uz 11 skokova, 23 je postigao Kemba Walker, 22 uz 10 skokova je imao Joel Embiid, dok je 21 uz 11 imao Rudy Gobert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije