Nowitzki prije posljednje utakmice jedva suzdržao suze

O. K.
Nowitzki prije posljednje utakmice jedva suzdržao suze

Nakon 21 godinu igranja na NBA parketima, Dirk Nowitzki se povukao. Čovjek koji je draftovan odstrane Dallasa 1998. godine, postao je jedna od ikona lige i trasirao je put mnogim igračima iz Evrope.

Redefinirao je poziciju krilnog centra, visokog igrača koji je mogao igrati i pod košem i van linije za tri poena. Njegova igra definirala je franšizu Dallasa koji su sa Dirkom osvojili sve što mogu. Igrali su dva finala, oba puta protiv istog protivnika, Miami Heata.

Prvi put, zaustavio ih je dvojac Wade-O'neal, ali su drugi put Mavericksi srušili trojac Lebron-Wade i Bosh, koji je tada krenuo da hara ligom.  

Dirk_Nowitzki_EPA.jpg - undefined

U karijeri u kojoj je odigrao 1522 utakmice bilježio je 20.7 poena, 7.5 skokova i 2.4 asitencije.

Četrnaest puta biran je kao All-star, 12 puta u najbolju petorku lige, 2011. godine osvojio je i šampionsku titulu, a uzeo je i titulu najboljeg igrača finalne serije, dok je 2007. godine proglašen najboljim igračem lige.

Naravno, kako kažu poznati NBA komentatori, u Texasu ima mjesta za jedno, pa su tako najljuće rivalstvo 2000-ih imali upravo Dallas Mavericksi i San Antonio Spursi. Sudbina je htjela da Dirk svoju posljednju utakmicu odigra upravo u AT&T centru protiv San Antonia, koji mu je priredio jedno iznenađenje.

Naime, prije utakmice, organizacija San Antonia zahvalila se Nowitzkom kratkim videom u kojem su mu se zahvalili na igrama koje je pružao protiv ove ekipe, a Dirk je jedva sudržao suze.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije