Nihad Đedović: Podnio sam zahtjev za razmatranje tužbe za klevetu

Faruk Zametica
Nihad Đedović: Podnio sam zahtjev za razmatranje tužbe za klevetu
Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine u ostavci Dubravko Barbarić danas je na svom Facebook profilu objavio status u kojem je prokomentirao slučaj Nihad Đedović.

Đedović je uzeo njemački pasoš i tako izgubio pravo nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Postojala je obostrana želja da Đedović ponovo obuče dres reprezentacije, ali do toga nikada nije došlo. Danas je Barbarić odlučio putem Facebook statusa pojasniti slučaj Đedović, a bosanskohercegovačkog košarkaša nazvao je najobičnijim **pkom.

Kontaktirali smo i Nihada Đedovića koji je pojasnio svoj status.

"Prije svega, ograđujem se od izjava navedenih na Facebook profilu generalnog sekretara KS BiH. Razočaran sam načinom komunikacije sportskog radnika i čovjeka koji je na čelu jednog sportskog kolektiva.

Želim potvrditi nastojanje gospodina Barbarića u cilju rješavanja pitanja državljanstva Bosne i Hercegovine, koje bi meni omogućilo ponovni nastup za reprezentaciju, na čemu sam iznimno zahvalan gospodinu Barbariću.

Međutim, smatram nužnim pojasniti činjenično stanje koje čini cjelokupnu situaciju u vezi s državljanstvom iznimno komplikovanom, a koje se odnosi na inicijativu koju sam pokrenuo na zahtjev gospodina Barbarića pred njemačkim organima u smjeru ishodovanja saglasnosti za stjecanje državljanstva BiH, a samim tim i dvojnog državljanstva.

Na moju žalost i žalost Košarkaškog saveza njemačkih organa nadležnih za pitanja državljanstva sam dobio negativan odgovor. Štaviše dobio sam upozorenje da bilo kakva aktivnost u smislu pokretanja povrata u knjigu državljana BiH može imati direktne implikacije na moj trenutni status u Njemačkoj. Odnosno u konačnici oduzimanje njemačkog državljanstva.

O predmetu je uredno obaviješten i gospodin Barbarić. S obzirom na to da se sportom bavim profesionalno, ne iz hobija, valjda je svakom, iole prosječnom građaninu koji svakodnevno na pošten i marljiv način obavlja svoj posao, radi obezbjeđenja osnovnih uvjeta života, više nego jasno da unatoč želji da ponovno obučem dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, na žalost nisam u mogućnosti trenutno pomiriti svoje želje i racionalne potrebe.

Dapače svaki korak koji prethodno nije potvrđen ili usaglašen s organima koji odlučuju o državljanstvu u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, može imati izuzetno negativne implikacije na daljnji tok mog boravka u Njemačkoj, odnosno postojeći ugovor koji sam u obavezi ispoštovati.

Moj doprinos Košarkaškom savezu i radu svih selekcija, od kadetskih do seniorskih vrlo je dobro poznat javnosti, kao i činjenica da sam više puta bio na raspolaganju za podršku i spreman trenirati pod uvjetima koji su od zajedničkog interesa. Ne namjeravam dalje komentirati ovaj slučaj, te sam podnio zahtjev za razmatranje tužbe za klevetu, a slučaj će preuzeti moji advokati", rekao je Đedović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije