Na Specijalnoj olimpijadi u košarci učestvuje 150 osoba s poteškoćama

Anadolija
Na Specijalnoj olimpijadi u košarci učestvuje 150 osoba s poteškoćama

Smijeh, muzika i igra ispunili su danas malu dvoranu u tuzlanskom sportskom, kulturnom, privrednom centru ˝Mejdan˝ gdje se održava Prvenstvo specijalne olimpijade u košarci, a učestvuje preko 150 osoba s poteškoćama iz deset bh. gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, sa gostima iz Beograda.

Specijalnu olimpijadu svečano je otvorila najbolja bh. košarkašica svih vremena Razija Mujanović, koja je poručila da je sport, bez obzira o kojem je sportu riječ, bitan za svakog čovjeka.

"Nije važno da li će neko postići velike rezultate i uspjeti, kroz sport se svako može izgraditi kao ličnost. Drago mi je da se Specijalna olimpijada održava u Tuzli", kazala je Mujanović.

Živica Avramov, učesnik iz Beograda rekao je da je došao u Tuzlu kako bi se družio i takmičio sa drugarima.

"Igram košarku i fudbal, a volim i tenis. Volim putovati i takmičiti se", rekao je Živica Avramov, učesnik iz Beograda.

Jedan od učesnika je i Mario Pavlović iz Tuzle koji je na pitanje šta očekuje od današnje igre spremno odgovorio: Medalju.

Nermina Mujić, predsjednica Kluba specijalnih sportova Tuzla kazala je da je sport osobama sa posebnim potrebama važniji nego drugim ljudima.

"Osim zdravstvene potrebe, tu je i društvena jer se za ovu populaciju najviše i zna kroz sportske aktivnosti koje mediji prenose", kazala je Mujić.

Boro Đaković, trener sa višedecenijskim iskustvom navodi da ova populacija kroz sportske aktivnosti može prebroditi svoje probleme koji ih prate.

"Mislim da oni sebe pronalaze u sportu i tako sebi olakšavaju život i budućnost. Rad s ovom populacijom je specifičan i mora im se prići sa daleko više emocija i pažnje, ali ta djeca to znaju da uzvrate", izjavio je Đaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije