Njegovo leteće visočanstvo: Na današnji dan rođen najveći svih vremena

Radiosarajevo.ba
Njegovo leteće visočanstvo: Na današnji dan rođen najveći svih vremena
Na današnji dan 1963. u Brooklynu (New York) rodio se Michael Jeffrey Jordan, najveći košarkaš svih vremena.

Naravno, jako je teško nekoga proglasiti najboljim svih vremena. Samo pogledajte rivalstvo Messija i Ronalda i polemike o tome ko je bolji.

Ipak, o košarci nemamo dilema - LeBron James, Steph Curry, Kobe Bryant - svi su oni veliki, veliki igrači, ali samo jedan je najveći svih vremena.

Zašto je on najveći? Zato što su svi oni ostavili trag na NBA ligu, ali je niko nije tako dramatično promijenio kao što je to uradilo Njegovo leteće visočanstvo.

Ako je i bilo ikakve dvojbe oko toga, nestala je onog trenutka kad je 1991. Michael Jordan osvojio svoj prvi šampionski prsten. Tada je kralj dobio svoju krunu i tu sva priča završava.

Jordan je igrao je na poziciji bek šutera, a izabran je u 1. krugu (3. ukupno) NBA drafta 1984. od strane Chicago Bullsa.

U svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario je gotovo sve što se moglo ostvariti. Igrajući za Chicago Bullse osvojio je 6 NBA prstena, pet puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige te šest puta najkorisnijim igračem NBA finala. 

Jordan je četrnaestostruki NBA All-Star, jedanaest puta biran je u All-NBA momčad, a jednom je proglašen obrambenim igračem godine. Ušao je u Kuću slavnih 2009. godine.

S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje. Prvu je osvojio na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a drugu osvaja na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. kao član originalnog Dream Teama u legendarnom finalu protiv Hrvatske.

Prisjetimo se nekih od njegovih najboljih akcija:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije