Na današnji dan prije 40 godina: Bosna drugi put bolja od Reala u Skenderiji

J. M.
Na današnji dan prije 40 godina: Bosna drugi put bolja od Reala u Skenderiji
Foto: Tempo / Mirza Delibašić u prodoru/Arhiva

Nakon najvećeg uspjeha u historiji kluba - osvajanja titule europskog prvaka 1979. godine - košarkaši Bosne naredne sezone dobili su priliku da, kao branioci naslova, učestvuju u najcjenjenijem europskom takmičenju iako su Prvenstvo Jugoslavije završili tek na četvrtom mjestu.

"Studenti" su uz dosta muke prošli kvalifikacije i pobjedom nad neugodnim bugarskim prvakom Levski Spartakom u Skenderiji (100:89) nadoknadili poraz iz Sofije (85:92).

Igra na tri fronta prilično je iscrpila ekipu Bogdana Tanjevića pa su Sarajlije bilježile i neke pomalo neočekivane poraze. Tako su na startu finalne grupe, u prvom okršaju dvije jugoslovenske ekipe u Kupu šampiona, košarkaši Bosne poraženi u Beogradu od te sezone blijedog Partizana (93:96).

Kapiten Žarko Varajić odsustvovao je u meču protiv Partizana, ali se vratio u 2. kolu i sa 27 poena bio najzaslužniji za pobjedu Bosne nad Maccabijem u Sarajevu (84:79).

Uslijedio je derbi 3. kola, utakmica odigrana na današnji dan prije 40 godine. Desetog januara 1980. u prepunu Skenderiju stigao je Real Madrid. Bilo je to drugo gostovanje "Kraljevskog kluba" u glavnom gradu BiH nakon što je 12 mjeseci ranije Real poražen od Bosne 114:109.

Na današnji dan prije 40 godina: Real pao u Skenderiji, krenuo pohod Bosne

U aprilu se navršava 40 godina od jednog od najvećih uspjeha u historiji bosanskohercegovačkog sporta, kada su košarkaši Bosne osvojili titulu europskog prvaka kao prvi jugoslovenski klub. A pohod na košarkaški tron Starog kontinenta počeo je na današnji dan prije 40 godina, prvom utakmicom finalne grupe Kupa europskih prvaka.

Više od 7.000 gledalaca u Skenderiji ponovo je gledalo sjajnu košarkašku predstavu. Bosnu je predvodio Žarko Varajić, a odličnu igru pružili su i Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Predrag Benaček i Sabit Hadžić. Nažalost, tri člana ove sjajne petorke (Delibašić, Varajić, Hadžić) nisu više među živima.

Vratimo se utakmici protiv Reala. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu, da bi se na odmor otišlo s neriješenim rezultatom 48:48. Neizvjesnost je pratilo i drugo poluvrijeme u kojem je Bogdan Tanjević čestim izmjenama pokušavao izmoriti ekipu Lole Sáinza.

Trener Reala skoro čitav meč igrao je s jednom petorkom - Corbalán, Brabender, Szczerbiak, Rullán i Meister - pri čemu je nerješiva enigma za košarkaše Bosne bio sjajni centar Rafael Rullán koji je ubacio 28 poena.

real_1980.jpg - undefined

Ekipa Reala u sezoni 1979-80 (Foto: Real Madrid)

U 37. minutu igru zbog pet ličnih grešaka napušta Benaček koji je dotad postigao 16 poena, no 20-ak sekundi kasnije meč je završen i za Amerikanca Randy Meistera.

U dramatičnoj završnici Bosna uspijeva zabilježiti pobjedu 98:96 i tako drugi put u 12 mjeseci savladati najslavniji europski košarkaški klub.

Bosnu je do pobjede vodio Varajić sa 33 poena, a pratili su ga Delibašić (20), Benaček (16), Radovanović (14), Hadžić (9), Vučević (4) i Zrno (2). Koševe za Real postigi su Rullán (28), Szczerbiak (24), Brabender (17), Corbalán (16) i Meister (11).

Na kraju sezone Real je osvojio titulu pobjedom u finalu nad Maccabijem, dok je Bosna završila na trećem mjestu u Europi. Poraz od Partizana bio je koban za "Studente", a ostala je utjeha zbog još jedne pobjede nad budućim europskim prvakom iz Madrida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije