Michael Jordan: Ne mogu više da šutim

Radiosarajevo.ba
Michael Jordan: Ne mogu više da šutim
EPA / Michael Jordan
Košarkaška legenda Michael Jordan progovorio je o policijskom nasilju i istakao kako će donirati dva miliona dolara grupama koje su zadužene za unaprjeđenje odnosa između policije i zajednice.

"Ne mogu više da šutim. Kao ponosnog Amerikana, oca dvoje djece, koji je izgubio svog oca u bezumnom činu nasilja i kao crnca, duboko me pogađaju ubistva Afroamerikanaca od strane policije istovremeno ljute kukavički napadi na policajce. Žalim s porodicama koje su izgubile voljene, jer njihov bol jako dobro poznajem", napisao je Jordan.

Ova izjava u Sjedinjenim Američkim Državama je posebno odjeknula, prije svega jer se radi o vjerovatno najvećem košarkašu svih vremena. Košarkašu koji je na poseban način oblikovao ovu igru i popularizovao NBA na način na koji to više nikada niko neće uraditi. Njegovo istupanje pozdravio je i košarkaš New York Knicksa, Carmelo Anthony.

"Odgajali su me roditelji koji su me naučili da volim i poštujem ljude bez obzira na radu ili porijeklo. Zbog toga sam tužan zbog zapaljive retorike i rasnih tenzija koje se samo pogoršavaju. Ova zemlja je bolja to ovoga i zato ne mogu dalje da šutim. Moramo pronaći način da crnci dobiju jednak tretman kao i da policajci, ljudi koji stavljaju svoj život na kocku svakog dana da nas zaštite, budu poštovani i podržavani", istakao je Jordan.

Michael Jordan je po mnogima najbolji košarkaš svih vremena. Igrao je za Chicago Bullse 1980-ih i 1990-ih. S Bullsima je osvojio šest naslova prvaka. Sredinom 90-ih na dvije godine se povukao iz košarke, nakon ubistva njegovog oca. Vrijednost njegovog bogatstva procjenjuje se na 1.14 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije