Liga 12: Igokea više nema povlašten status

Radiosarajevo.ba
Liga 12: Igokea više nema povlašten status
Foto:Arhiv / Još se ne zna da li će u Ligi 12 nastupiti KK Igokea

Prvenstvo BiH za košarkaše počinje 13. oktobra, odlučeno je na sastanku predstavnika prvoligaša.

Žrijebani su i takmičarski parovi za novu sezonu, određene visine kotizacije i kazni, ali na pitanje koje trenutno najviše zanima košarkaške fanove u BiH izostao je konkretan odgovor – i dalje nije poznato da li će Igokea igrati državno natjecanje.

Naime, predstavnik kluba iz Laktaša jednostavno se nije pojavio na sastanku, što, s druge strane, može predstavljati jasnu poruku. U Igokei se očito nadaju da će, kao i prethodnih godina, dobiti povlašten status i učestvovati tek u završnici prvenstva, iako za tako nešto ovog puta nemaju uporište u propozicijama, piše SCSport.

No, tu su se već prevarili. Većina predstavnika ostalih klubova podržala je opciju da, ukoliko Igokea odbije sudjelovati od samog početka domaćeg takmičenja, onda neće biti ni u mogućnosti da igra završnicu, takozvanu Ligu 6.

Plasman u Ligu 6 odsad mogu ostvariti samo ekipe koje su učestvovale u regularnoj fazi prvenstva, kroz nadmetanja u prva 22 kola. Dakle, najboljih šest će se boriti za titulu u drugoj fazi Prvenstva. Podsjećamo, dosad je praksa bila da u Ligu 6 ide pet prvoplasiranih ekipa iz prve faze, a da se Igokea naknadno priključuje.

Donesena je i odluka da se u završnicu prenose svi bodovi iz prvog dijela takmičenja, što također nije bila praksa prethodnih godina.

Košarkaškom savezu RS ostavljena je mogućnost da, u slučaju odustajanja Igokee, kandiduje drugu ekipu te tako popuni sastav Prvenstva od 12 timova.

Predstavnici klubova također su usaglasili da visina kotizacije i kazni bude manja u odnosu na prethodnu sezonu, a također su žrijebani i parovi za novu sezonu.

U 1. kolu Prvenstva BiH za košarkaše igraju:

Sloboda – Bosna Royal

Student – Igokea (ukoliko pristanu učestvovati)

Bratunac – Kakanj

Široki – Vogošća

Mladost – Zrinjski

Spars – Gradina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije