LeBron James na vječnoj listi prestigao Michaela Jordana, sljedeći je Bryant

Radiosarajevo.ba
LeBron James na vječnoj listi prestigao Michaela Jordana, sljedeći je Bryant
Foto: EPA-EFE / LeBron James

LeBron James je od sinoć četvrti najbolji strijelac u historiji NBA lige sa 32.311 postignutih poena u karijeri i na vječnoj listi je prestigao svog idola i po mnogima najboljeg košarkaša svijeta svih vremena Michaela Jordana.

James je u ligi od 2003. godine, a od ove sezone nosi dres Los Angeles Lakersa s kojima je potpisao ugovor na četiri godine. Lakersi su sinoć izgubili od Nuggetsa, a sa 34 poena James je prestigao Jordana koji je sada peti na vječnoj listi sa 32.292 poena u karijeri.

Ipak, treba reći da je James do tog rezultata došao sa 1.190 odigranih utakmica, dok je Jordan odigrao 1.072. Ono što je zanimljivo, James je pretpostavio da će na ovom susretu prestići svog idola na vječnoj listi, košarkaša uz kojeg je odrastao i zbog kojeg je zavolio narandžastu loptu i loptanje pod obručima, te je zbog toga na patikama napisao poruku: "Hvala MJ 23".

Ispred Jamesa tako su na listi ostali Kobe Bryant (33.643), Karl Malone (36.928) i Kareem Abdul-Jabbar sa 38.387 postignutih poena u karijeri. Dakle, ukoliko James ostane zdrav i odradi ugovor s Lakersima do kraja, čak bi i legendarni Kareem mogao biti ugrožen, što je donedavno izgledalo zaista kao nemoguća misija.

Nedavno je James postao i jedini koji je ušao među deset najboljih u kategorijama poena i asistencija u NBA ligi. Već smo rekli da je na vječnoj listi najboljih strijelaca četvrti, a do sada ih je podijelio 8.584. Prvi je, naravno, John Stockton. I ostat će tu još jako dugo sa 15.806 asistencija u karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije