Krupalija: Bosna zanimljiva organizatorima ABA lige, realne šanse za nastup

Radiosarajevo.ba
Krupalija: Bosna zanimljiva organizatorima ABA lige, realne šanse za nastup
Košarkaški klub Bosna Royal polako se vraća na staze stare slave, a u posljednje vrijeme sve više se piše i o nastupu ekipe iz prijestolnice Bosne i Hercegovine u regionalnoj ABA ligi.

Regionalna ABA liga je prošla značajnu transformaciju u posljednje vrijeme, a još će se promjena u njoj desiti naredne sezone. U takmičarskoj sezoni 2017/2018, liga će imati 14 klubova, od čega je način na koji će 11 njih izboriti pravo nastupa već poznat, piše Sport1.ba.

Dodatna dva kluba će pravo nastupa dobiti iz nacionalnih saveza čiji su predstavnici ostvarili najbolji nacionalni koeficijent u takmičenju, dok će jedan predstavnik dobiti šansu kroz wildcard pozivnicu. Prednost međutim prema propozocijama takmičenja imaju suvlasnici lige koji ne izbore nastup u takmičenju prema drugim kriterijima.

Bosna je bila suvlasnik regionalne Goodyear lige, ali nije suvlasnik novoformirane ABA lige. Damir Krupalija je pojasnio poziciju kluba.

"Bili smo dio vlasničke strukture u bivšoj ligi, ali u ovoj su to klubovi koji su se takmičili u prošloj sezoni. Bosne tu nema, tako da ne treba očekivati wildcard pozivnicu po toj osnovi. Međutim, treba istaći jednu drugu stvar. Sarajevo je kao grad organizatorima ABA lige jako zanimljivo. Ova sredina ima ogroman košarkaški potencijal, a prije ove sezone smo mi imali razgovore sa upravljačkim strukturama ABA lige. Rečeno nam je šta se od nas očekuje da bismo naredne sezone zaigrali to takmičenje", istakao je direktor KK Bosna.

Krupalija je kazao da ne treba razmišljati kao da su stvari gotove. Međutim, bitno je da Bosna ima kontrolu nad svojom budućnosti.

"Igranje regionalne lige naredne sezone sa ove distance istovremeno je i realno i nerealno. Ono što je jako bitno jeste to da se mi pobrinemo o sebi. Dobit ćemo šansu i sami odlučujemo o sebi, a to je u ovom trenutku najbitnije. Stvari su potpuno u našim rukama, a svojim radom se moramo izboriti za svoju poziciju. U neformalnim razgovorima prije početka sezone, vidjeli smo da entuzijazam postoji i da mnogi žele da Bosna igra to takmičenje. To ne mora značiti da ćemo ga igrati, ali je svakako jako dobar znak i možemo biti optimistični", kazao je Krupalija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije