Košarkaški Zmajevi u nemogućoj misiji čekaju Francuze u tuzlanskom Mejdanu

Radiosarajevo.ba
Košarkaški Zmajevi u nemogućoj misiji čekaju Francuze u tuzlanskom Mejdanu
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u tuzlanskom Mejdanu dočekati reprezentaciju Francuske u petom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Kini.

Pred izabranicima Duška Vujoševića večeras je u Mejdanu praktično nemoguća misija. Naša selekcija u ovaj duel ulazi kao apsolutni autsajder uzimajući u obzir broj otkaza i ko se sve odazvao pozivu selektora Francuske - Vincenta Colleta. Selektor Francuske bio je na "slatkim mukama", pa se za ovu utakmicu morao zahvaliti Edwinu Jacksonu i Mathiasu Lessortu.

S druge strane selektor Vujošević ostao je bez Gordića, Stipanovića, Muse, Nurkića, Penave, Adamsa, Sulejmanovića, Buze... Vujošević je uoči utakmice rekao da je "svakom pametnom čovjeku jasno kakve su nam šanse nakon ovoliko otkaza".

"Francuska ima 63 miliona stanovnika, budžet reprezentacije je 36 miliona eura, imaju 681.000 registrovanih igrača po čemu su prvi u Evropi. Mi kad skupimo za reprezentaciju 10.000 maraka govorimo o velikom uspjehu. U Savezu ništa nije riješeno, kao ni u državi. Rotacije u Predsjedništvu su dovele i do sloma Jugoslavije. Sve što navodim nije albi za eventualni neuspjeh, ali treba da se zna", rekao je selektor.

Dovoljno je pogledati imena koja će se večeras suprotstaviti izabranicima selektora Vujoševića i jasno je da je pred Kikanovićem i drugovima vjerovatno nemoguća misija.

Za Francusku večeras igraju: Thomas Huertel, Andrew Albicy, Nando De Colo, Fabien Causer, Paul Lacombe, Nicolas Batum, Evan Fournier, Boriss Diaw, Alain Koffi, Rudy Gobert, Vincent Poirier, Moustapha Fall.

"Momci su spremni dati i posljednji atom snage. Imamo mladu ekipu i odnos energije, volje, želje i htjenja ne smije doći u pitanje. Sve to mora biti višestruko veće nego kod košarkaša Francuske. To je preduslov da bismo im se suprotstavili, jer dolaze u najjačem sastavu", naglasio je Kikanović uoči utakmice.

Za Bosnu i Hercegovinu večeras igraju: Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Elmedin Kikanović, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Ibrahim Durmo, Nedžad Muratović, Marko Rikalo.

Kvalifikacije za SP:

Naša reprezentacija nakon četiri kola ima dvije pobjede i dva poraza i nalazi se na trećem mjestu koje vodi u naredni krug. Francuska ima četiri pobjede, a Rusija dvije pobjede i dva poraza. U posljednjem kolu gostovat ćemo Belgiji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije