Bh. košarkaški zmajevi u nedjelju protiv Bugarske u Zenici

Fena
Bh. košarkaški zmajevi u nedjelju protiv Bugarske u Zenici
Foto: FIBA / Ilustracija

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je sinoć u Pardubicama tijesno poražena od Češke rezultatom 64:69, vratila se u Zenicu gdje će u nedjelju od 18.00 sati protiv Bugarske igrati posljednji meč u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

"Zmajevi" će, mada su u povratku putovali "samo" 13 sati autobusom u kojem su u odlasku proveli čak 16 sati, već večeras trenirati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović".

"Šteta što za dobre igre ne nagradimo sebe i pobjedom. Bilo bi sigurno veliko samopouzdanje kada bismo, pogotovo na strani, pobijedili ovakvu jednu utakmicu. Borili smo se cijelu utakmicu, ali nije se uvijek samo dovoljno boriti. Šteta što nismo finiširali i pobijedili", kaže kapiten Miralem Halilović, koji je uz 10 poena upisao i čak 12 skokova te četiri asistencije.

Bio je ovo osmi uzastopni poraz bh. tima u tekućim kvalifikacijama, u kojima u sklopu druge faze nismo upisali nijedan trijumf. Za sada mladi bh. tim iskustvo za budućnost skuplja porazima.

"Sigurno će nam sve ove utakmice značiti za dalje. Nadam se da ćemo već protiv Bugara pružiti dobru igru i na kraju i pobijediti". kaže Halilović, koji ističe kako su i protiv Češke odigrali odbrambeno dobro, ali da u nekim periodima igre nije sve najbolje funkcionisalo u napadu.

"Mislim da su nam zabili 15-20 poena iz naših grešaka i tranzicije, kontranapada...Trebamo to smanjiti i što prije se oporaviti fizički za Bugarsku te, nadam se, da ćemo i pobijediti", kaže Halilović, koji ističe kako su svi njegovi saigrači prvi put u ovim ulogama, zbog čega je potrebno vrijeme da se naviknu.

"Do sada su bili pomoćna snaga, a sada smo iz pomoćne snage prebacili da mi trebamo biti ti koji su nosioci igre. Za to treba vremena i zato molim da ljudi budu strpljivi, da se ne kupi negativa što su ove utakmice izgubljene, koje svakako rezultatski nisu bile ni bitne", poručuje Halilović.

S novim strancem i igračima iz NBA lige, ističe Halilović, to će biti potpuno drugačija ekipa, koja će biti spremna za naredni kvalifikacijski ciklus.

Svi su se iz Češke vratili zdravi i spremni da nastave pripreme, a u Zenici su ih dočekali i Emir Sulejmanović, koji je bio povrijeđen, te Nedim Buza, Ismet Sejfić i Ibrahim Durmo, koji su bili prekobrojni te propustili utakmicu protiv Češke. Oni će biti u kadru za meč s Bugarskom, koja je sinoć uvjerljivo na svom terenu poražena od Rusije (60:104).

Tabela grupe K: Francuska 9-2, Češka 8-3, Rusija 7-4, Finska 6-5, Bugarska 4-7 i BiH 2-9.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije