Ko je košarkaš koji se bori za život nakon stravičnog udesa kod Banje Luke

Radiosarajevo.ba
Ko je košarkaš koji se bori za život nakon stravičnog udesa kod Banje Luke
Foto: Telegraf / Ognjen Kuzmić

Ognjen Kuzmić. Košarkaš čija biografija mnogo može da posluži mlađim generacijama, sada je u bolnici zbog teških povreda u saobraćajnoj nesreći. A samo koji sat, koji dan prije nje, sve je izgledalo kao da je na novom, sjajnom početku...

Srbijanski centar se nedavno vratio u KK Crvena zvezda s kojom je potpisao ugovor pošto je 2017. napustio Mali Kalemegdan.

Kako još uvijek nije imao klupske obaveze jer je vrijeme odmora, Kuzmić je u bh. entitetu RS-u provodio dane. Tamo se i dogodio stravični sudar u kojem je košarkaš teško povrijeđen prvo odvezen u UKC RS, a potom helikopterom prebačen u Beograd, piše Blic.

U sudaru je košarkaš doživio prelom obje vilice i grudnog koša, zbog čega je medicinskim putem uveden u komu.

Reprezentativac Srbije teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći kod Banja Luke
Kuzmić helikopterom prebačen u Beograd, ljekari objavili njegovo stanje

S košarkaškog aspekta, već je Kuzmić imao težak period. Zbog ozbiljnih povreda nije uspio da se iskaže u Real Madridu iako je došao do trofeja Evrolige, ali je uslijedio povratak u Zvezdu koji je trebalo da predstavlja “novi evroligaški početak” za njega.

Kuzmić je profesionalnu karijeru započeo u Borcu iz Banjaluke, da bi zatim nastupao za finske timove Korihait i Korikobrat. Vratio se na naše prostore i pojačao Čelik iz Zenice, iz kog je 2011. prešao u Malagu. Tada su došli bolji dani za Ognjena Kuzmića iako je većinu vremena u Španiji proveo na pozajmicama u Aksarkviji i Huventudu.

Naime, centar je izašao na NBA draft 2012. kada je izabran kao 52. pik druge runde od strane Golden State Warriorsa. Zaboravljen od mnogih koji su se ponašali u stilu “daleko od očiju, daleko od srca” – primjećen je od onih koji čine elitu.

I, dobio je šansu da zaigra za “ratnike”, nastupao je i za razvojni tim Santa Kruz Voriors. Željan veće minutaže, Ognjen Kuzmić se 2015. vratio u Evropu i zadužio opremu Panatinaikosa. Potom je uslijedio veliki dolazak u Crvenu zvezdu u kojoj je proveo jednu sezonu, pa prešao u Real.

Pošto mu je istekao ugovor sa “kraljevskim klubom”, Kuzmić je početkom jula i zvanično postao igrač Zvezde s kojom je 2017. osvojio triplu krunu, ABA ligu, Superligu i Kup Radivoj Korać. Sem toga, može da se pohvali trofejem NBA lige i Evrolige, a osvojio je još i Razvojnu ligu i bio u trećem defanzivnom timu tog takmičenja. S reprezentacijom Srbije je 2017. godine osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Podsjetimo i da je u maju 2013. godine odbio poziv KS Bosne i Hercegovine da se priključi pripremnom kampu za Eurobasket te godine, da bi u junu 2014. stigao prvi poziv Aleksandra Đorđevića.

Prije nešto manje od godinu dana Kuzmić je u Doboju proslavio i vjenčanje s dugogodišnjom djevojkom Tomišom Mone koju je upoznao tokom igranja u inostranstvu što je podijelio na svom Instagram nalogu na kojem često objavljuje porodične fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije