KK Spars: Imamo dobar tim i visoke ambicije

Fena
KK Spars: Imamo dobar tim i visoke ambicije
Foto: Fena / Marko Trbić

Košarkaši Sparsa odlično su započeli novu sezonu u regionalnom takmičenju – ABA 2 ligi. Sparsi su nakon tri odigrana kola upisali pobjede protiv Borca i Lovćena, te poraz od Sixt Primorske.

Sarajevski tim djeluje spremno da se bori na dva fronta u ovoj sezoni, a sigurno je da će u domaćem prvenstvu biti jedan od najvećih favorita za osvajanje titule prvaka.

Ekipu i u novoj sezoni vodi dugogodišnji trener Sparsa Marko Trbić, koji je svjestan snage svog tima, ali i oprezan u davanju izjava. Trbić je zadovoljan kako su Sparsi započeli nastup u regionalnom takmičenju, gdje se nada što boljem plasmanu, a vjeruje da kroz domaće prvenstvo Sparsi ponovo mogu obezbijediti nastup u ABA 2 ligi.

"Zadovoljan sam početkom ABA 2 lige, odlično smo odigrali u gostima. U domaćem prvenstvu imamo ambicije kao i prošle godine, da dođemo do završnice i obezbijedimo plasman u ABA 2 ligu. I u domaćem prvenstvu ćemo imati dobru konkurenciju, timovi kao što su Sloboda i Široki su se pojačali i morat ćemo igrati na visokom nivou ako želimo zadržati status ABA-ligaša. To su naši osnovni ciljevi. Očekujemo i napredak mladih igrača, te da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje", rekao je Trbić za Fenu.

Smatra da je previše pretenciozno reći da Sparsi mogu osvojiti ABA 2 ligu i izboriti plasman u prvi rang regionalnog takmičenja, ali ekipa će pokušati pobijediti svaku utakmicu i eventualno izboriti završnicu i tog takmičenja.

"Konkurencija je veoma ozbiljna, ali nećemo se sigurno lako predati. Teško je u ovom trenutku prognozirati kako ćemo se plasirati u ABA 2 ligi, reći da želimo osvojiti to takmičenje sada bi zvučalo neozbiljno, ali sigurno je da ćemo protiv svakog protivnika dati maksimum", objašnjava Trbić.  

U novoj sezoni Lige 12 Sparsi će konkurenciju imati u standardnim prvoligašima - Igokei, Zrinjskom, Bosni Royal, Slobodi, Kakanju, Širokom, Mladosti, Studentu i Vogošći, te novim prvoligašima - Gradini iz Srebrenika i Vihoru iz Bratunca.

Da bi se uspješno nosili s jakom konkurencijom, Trbić ističe da Sparsi moraju najviše raditi na vraćanju samopouzdanja kod mladih igrača i igrača koji nisu imali dovoljno utakmica u prošloj sezoni zbog povreda ili nekih drugih razloga.

"Ako taj segment unaprijedimo, damo tim igračima priliku i prostor za igru, te podignemo nivo njihovog samopouzdanja, možemo imati visoka očekivanja, jer to je segment naše ekipe u kojem možemo najviše napredovati i iz kojeg možemo najviše dobiti. Sastavom ekipe sam zadovoljan, mislim da nemamo pozicija koje bih okarakterisao kao deficitarne, tako da možemo biti veoma ozbiljan tim do kraja prvenstva", ističe Trbić.  

Titulu prvaka brani Zrinjski iz Mostara koji je nakon nekoliko uzastopnih titula Igokee uspio podići pobjednički pehar. Zrinjski zajedno s ekipom sarajevskih Sparsa u ovoj sezoni pored domaćeg prvenstva nastupa i u ABA 2 ligi, važi za favorite za sami vrh takmičenja, zajedno sa standardnim ABA-ligašem Igokeom.

Trbić vjeruje da će Igokea, ako bude igrala prvenstvo BiH, ponovo biti prvi kandidat za osvajanje titule prvaka, dok u užu konkurenciju svrstava još ekipe Širokog, Slobode, Zrinjskog i Sparsa.

"Igokea je prvi favorit, bolji su tim nego prošle godine. Ako prevlada zdrav razum i Igokea nastupi u prvenstvu BiH mislim da će oni biti najjača ekipa takmičenja. U najužu konkurenciju za visok plasman stavio BiH još Zrinjski, Slobodu, Široki i našu ekipu", podvukao je Trbić.

Trenutno je početak prvenstva BiH neizvjestan jer je status članova Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske zamrznut, a na snazi je zabrana Košarkaškog saveza RS-a klubovima iz tog entiteta za učešće u Ligi 12.

Sparsi godinama važe za jedan od bh. timova koje krasi rad s mladim igračima. Omladinski pogon sarajevskog kluba prvak je u većini starosnih kategorija. Trbić dodaje da je rad s mladim košarkašima suština kluba koji je posvećen stvaranju novih mladih košarkaša, potencijalnih prvotimaca Sparsa i budućih reprezentativaca Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije