Hrabre Zmajice sutra igraju novi meč: Napunimo Skenderiju i podržimo ih

Radiosarajevo.ba
Hrabre Zmajice sutra igraju novi meč: Napunimo Skenderiju i podržimo ih
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zmajice večeras igraju protiv Švicarske

Na Ilidži je danas održana konferencija za medije Ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine,  koja je pobjedom nad Rusijom u gostima od 70:69, donijela svjetlu tmurnom tunelu sportskih dešavanja u našoj zemlji. 

Zmajice su pobjedom na startu kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo priredile jednu od najvećih senzacija u ženskoj košarci. 

Danas su selektor Goran Lojo i čelni ljudi našeg saveza još jednom podsjetili na pobjedu u Rusiji, ali se  oglasili i povodom sutrašnjeg nastavka kvalifikacija i duela sa Švicarskom (20 sati, Skenderija), koja je u prvom susretu slavila protiv Estonije (73:63).

“Čestitam još jednom našim djevojkama na ovoj večeri u Rusiji. Imali smo malih problema u transportu, ali uspjeli smo se nekako organizovati. Put je trajao 26 sati, ali djevojke su i to sve izdržale. Igramo sljedeći meč sutra u Skenderiji protiv Švicarske, ulaz je slobodan. Pozvao bih navijače da nas podrže, a uputili smo i pozive brojnim školama košarke. Nadam se da ćemo svi skupa zajedno slaviti novi trijumf”, rekao je Amer Čolan, generaln isekretar KSBiH na početku konferencije.

Nakon toga obratila se proslavljena Razija Mujanović.

“Znam iz iskustva da Rusiju nikad nije lako dobiti, pogotovo na gostujućem terenu. Rezultat od pola koša govori kakva je utakmica bila, ali i tu dramu su uspjele izdržati naše djevojke. Iako ne igram, emocije su takve da se osjećam kao dio tima i zato mi svaka pobjeda puno znači. Ali mnogo je teže gledati, nego igrati”, rekla je legenda bh. košarke, piše SCSport.

Selektor Goran Lojo oduševljen je pobjedom protiv Rusije, ali kaže da se moramo već okrenuti narednim utakmicama.

“Nevjerovatan osjećaj je dobiti jednu Rusiju u takvom ambijentu, pred ispunjenom dvoranom u košarkaskom gradu kakav je Orenburg. Rusija je jedan od najvećih favorita u kvalifikacijama, znate šta onda znači ova pobjeda. Mi se moramo okrenuti već narednim utakmicama, počevši od ove sutra. Apsolutno preuzimamo ulogu favorita sutra. Mislim da smo svi zajedno pokazali kvalitet koju ima ova reprezentaciju, očekujemo i ispunjenu dvoranu. Taj put se odužio, malo nam je to poremetilo planove, ali siguran sam da se neće odraziti na našu igru”, istakao je Lojo.

Marica Gajić je rekla:

“Nekako ne mogu ni da nađem riječi za utakmicu protiv Rusije. Nemamo puno vremena ni za odmor. Dale smo sve od sebe, Jonquel se fenomenalno uklopila u ekipu. Sutra očekujem da ćemo također slaviti i da će se poslije utakmice sutra neke stvari promijeniti po pitanju ženske košarke. Prošle kvalifikacije težište je bilo na meni. Nije teško sarađivati sa ovakvom igračicom kao što je Jonquel. Moram reći i da je ona sjajna osoba van terena, što svakako olakšava mnogo stvari po pitanju uigravanja. Trudit ćemo se da sutra i koš-razlika bude što veća, jer nas je upravo to koštalo u prošlim kvalifikacijama”.

Na današnjoj pres konferenciji govorila je i Milica Deura.

“Jonquel je zaista sjajna osoba. To je ono što je najbitnije. Mi smo je sve odlično prihvatile. Otišli smo u Rusiju da damo sve osobe, vjerujem da smo uspjele cijelu BiH učiniti ponosnom. Svi smo zaista sretni, dobili smo puno poruka podrške. Potrudit ćemo se da i sutra ne razočaramo. Djevojke su izuzetne, nikad nismo imale problema po pitanju atmosfere. Bude nam i žao kada se rastajemo, jedva čekamo svako novo okupljanje. Poznajemo neke igračice iz Švicarske, sigurno je da ih ne smijemo podcijeniti, ali uz timsku igru poput one u Rusiji vjerujem da pobjeda naće doći u pitanje.”, kazala je Deura. 

Podsjetimo, naša delegacija je po povratku iz Rusije imala velikih problema prilikom povratka u Bosnu i Hercegovinu.  Avion u kojem su bile naše igračice nekoliko puta je kružio iznad Zenice i Sarajeva, jer nije bilo mogućnosti da letjelica zbog jakih udara vjetra sleti na Sarajevski aerodrom. 

Sjajne Zmajice nisu stigle u BiH: Avion kružio iznad Zenice 6 puta i otišao u Zagreb

Delegacija Košarkaške ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je u Orenburgu protiv apsolutnog favorita, moćne Rusije, priredila senzaciju i slavila rezultatom 70:69, u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo, nije došla u Sarajevo kako jre bilo ranije plansirano.

Na kraju je donesena odluka sa se vrate u Zagreb, gdje su igračice sa našim timom prvo večerale te se iza 20 sati u dva iznajmljena rent-a-car vozila prebacili u Sarajevo, gdje su na Ilidžu stigli pola sata iza ponoći. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije