Džanan Musa jedan od najzanimljivijih na NBA draftu, uprkos brojnim manjkavostima

Radiosarajevo.ba
Džanan Musa jedan od najzanimljivijih na NBA draftu, uprkos brojnim manjkavostima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Džanan Musa
Džanan Musa je zanimljiv prospekt ovogodišnjeg NBA drafta, jer iako imao manjke u defanzivnom dijelu igre, ima mnogo prostora za uspjeh, ističe se u analizi pred ovogodišnji izbor novih NBA igrača na kome će se naći i bh. reprezentativac.

Među mnogim projekcijama istaknuto je da bi Musa mogao biti izabran kao 22., 17., 15. ili čak 14. izbor drafta, što govori o respektu koji uživa među NBA klubovima ove sezone.

"Njegova manjkavost u odbrani, te manjak snage i atleticizma privukao je veliku pažnju. Ipak, mnogi NBA timovi se interesiraju za njega i pored svih manjkavosti, jer posjeduje mogućnosti da pogađa na brojne načine", ističe jedan od uglednih NBA draft analitičara Mike Oppland na siteu Fansided.

Dodaje i kako brojni neinformisani fanovi košarke koji pretpostavljaju da igranje u Hrvatskoj, regionalnoj ligi i EuropCup-u ne mogu biti upoređeni sa nivoom takmičenja u NCAA košarkaškoj ligi nisu upravu.

"Kao neko ko se takmičio u NCAA-u i Europi osam godina kao profesionalac, ne bih se složio da statistički portfolio Muse ne nosi istu težinu kao drugi koledž prospekti na ovom draftu. On se takmiči svake noći protiv velikih profesionalaca i to je činjenica koja mora biti uzeta ozbiljno. Ipak, uvijek su postojala pitanja u vezi s mladim, perspektivnim košarkašima iz Europe koji su visoko rangirani", ističe Oppland.

On je uporedio Musu i sa Kristapsom Porzingisom ili Rickyjem Rubiom, koji su također bili upitni za izbor na draftu, ali koji su danas postali jedni od nosilaca igre u svojim ekipama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije