Dva dana do najisčekivanije sezone NBA: Može li titula ponovo na Istok?

O. K.
Dva dana do najisčekivanije sezone NBA: Može li titula ponovo na Istok?
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Jayson Tatum

Od prvog jula otkako zvanično traje odmor u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, konačno smo došli i do premijere nove sezone, 74. po redu.

U dva teksta i velikoj analizi ekipa i njihovih mogućnosti pred novu sezonu, osvrnut ćemo se na obje konferencije, i počet ćemo odmah od šampiona, Toronto Raptorsa.

Osiromašen šampion

Menadžment kanadske ekipe prošle sezone se kockao sa trejdom za Kawhija Leonarda, znajući da postoje minimalne šanse da Kandža ostane na sjeveru. Ali, osvojili su titulu, prvu u historiji franšize i zasigurno će na drugu čekati još duže vrijeme.

Iako su ostali bez Kawhija i Danny Greena, dvojca koji im je donio titulu, Raptorsi su zadržali ostatak ekipe. U posljednjim danima pred početak sezone potpisali su i heroja iz prošle sezone, Pascala Siakama, koji je potpisao ugovor na četiri godine vrijedan vrtoglavih 130 miliona dolara.

Sa Lowryem, Van Vleetom, Marcom Gasolom i ostalim igračima, uz veliki upitnik nad Ibakom, mogli bi očekivati Toronto ponovo u playoffu, ali bi veliko iznenađenje bilo da uzdrmaju Istok.

Taj bi epitet trebao pripasti Milwaukee Bucksima, Brooklynu i Bostonu.

Prva od tri navedene ekipe, Milwaukee Bucksi, imaju i najveću šansu da ove sezone dođu do velikog finala. Njihov predvodnik, aktualni MVP lige Giannis Antetokuoumpo zasigurno će ponovo biti u trci za najboljeg igrača lige, ali je glavno pitanje za Buckse jeste kako će drugi igrači da podnesu teret.

Giannis Antetokounmpo - undefined

Foto: EPA / Radiosarajevo.ba: Giannis Antetokounmpo

Milwaukee se nije ni pojačavao ove sezone, njihov jedini dodatak ekipi jeste brat blizanac Brooka Lopeza – Robin, a na šuterskim pozicijama prošle sezone su imali problem kada Khrisa Middletona ne krene šut, Eric Bledsoe je promašivao i čiste prilike, dok se Giannis snalazio na šutu za tri.

Musa može više

Sada dolazimo do ekipe koja nas najviše zanima – Brooklyn Netsi, koji su ove sezone potpisali tri velike zvijezde, Kyriea Irvinga, Kevina Duranta i DeAndrea Jordana. Navijači u Bosni i Hercegovini zasigurno će voljeti da Džanan Musa dobije veću minutažu u Netsima, nakon što je dobar dio prošle sezone proveo u Razvojnoj ligi, ali je Zmaj pokazao da zna voditi ekipu.

Džanan Musa - undefined

Foto: Facebook: Džanan Musa

Pitanje je samo koliko mu trener Kenny Atkinson vjeruje, a sudeći prema predsezoni, Džanan bi ove sezone mogao bilježiti između 10 i 12 minuta po utakmici, a ako želi da se još više dokaže, Musa treba da poradi na defanzivi i još na pregledu igre. Ipak, najveći teret nije na našem Dijamantu nego upravo na dvije glavne zvijezde – Irvingu i Jordanu, prvenstveno jer se Durant neće vraćati ove sezone.

Irving je prošle sezone više unosio nemir u redovima Celticsa, koji su bolje izgledali bez njega nego sa njim, a ove sezone on mora konačno pokazati da može donijeti timu titulu, a bolje prilike od Netsa neće imati.

Treća ekipa koja može otići daleko jeste Boston. Celticsi su uspjeli da potpišu novog plejmejkera, Kembu Walkera, mada njegova igra na Svjetskom prvenstvu ne ulijeva veliko povjerenje, ali Boston na čelu sa Bradom Stevensom je uvijek imao pet opcija na terenu i jako dubok roster. Nadu u titulu i dobre partije Celticsi polažu u prvu zvijezdu ekipe, Jaysona Tatuma koji je nakon odlične rookie sezone izgledao kao da je udario u zid. Još uvijek je nejasna situacija oko Jaylena Browna i njegovog ugovora, a da Dany Ainge zna birati igrače na draftu pokazalo se na izboru Carsena Edwardsa, rookiea sa Purdue univerziteta, koji je u predsezoni za osam minuta ubacio šest trica.

Jayson Tatum - undefined

Foto: EPA / Radiosarajevo.ba: Jayson Tatum

Uskrsnuće Rosea

Ekipa koja ima puno upitnika jeste Philadelphia. Sixersi su dodali u ekipu Ala Horforda, ali su izgubili J.J. Reddicka (potpisao za Pelicanse), Jimmy Butlera (potpisao za Miami), što znači da su ostali bez bekova koji će kreirati igru na perimetru. Jako je upitna sezona za Embida koji je prva zvijezda ekipe, koji je u prošloj sezoni u jakim utakmicama gubio dah. Isto važi i za Bena Simmonsa, koji je konačno pogodio tricu, iako se radilo o pripremnoj utakmici. Cijela ekipa izgleda neozbiljno, ali na papiru važe za velike favorite.

Joel Embiid - undefined

Foto: EPA / Radiosarajevo.ba: Joel Embiid

Ekipe na koje treba obratiti pažnju su svakako Miami, Atlanta i Detroit. Ekipa sa Floride potpisala je veliku zvijezdu Jimmya Butlera, ali imaju još mladih momaka koji su željni dokazivanja. Odlazak Hassana Whitesidea u Portland zasigurno će defanzivno oslabiti ekipu, ali trener Eric Spoelstra je u NBA ligi poznat kao jedan od najboljih defanzivnih stratega.

Atalanta je prošle sezone igrala dobro protiv ekipa sa Istoka, ali su protiv Zapada služili za nabijanje skora. Ipak, imali su trećeg pika na draftu i zasigurno mladog igrača godine, da se nije pojavio Luka Dončić, Traea Younga. Ove godine po posljedni put vraća se i Vince Carter, a Hawksi su u svoj roster dodali i odličnog šutera Camma Reddisha.

Posljednja ekipa koja može do playoffa jeste Detroit. Pistonsi su daleko od ere Mad dogsa sa Benom i Rasheedom Wallaceom, Rip Hamiltonom i Chaunceyem Billupsom, ali su još dalje od one sa Thomasom i Dumarsom. I dalje, Detroit nije nikada uspio da iskoristi velike potencijale u svojim pikovima, od Grega Monroea do Andre Drummonda. Prije dvije sezone dodali su ekipi Blakea Griffina koji se doduše poboljšao na šutu, ali svi navijači diljem svijeta iskreno mole za „uskrsnuće“ Dericka Rosea. Najmlađi MVP lige prošle sezone vratio nas je u one godine kada je znao eksplodirati i postići i do 35 poena na utakmici, da ne spominjemo svojevrsno iživljavanje nad Goranom Dragićem. I sam Rose je kazao da se osjeća spreman da ponovi te godine.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije