Durant i Irving novi igrači Netsa, Musa na izlaznim vratima

Radiosarajevo.ba
Durant i Irving novi igrači Netsa, Musa na izlaznim vratima
Foto: Instagram / Džanan Musa

Večer u kojoj je otvorena NBA tržnica igrača, kada su slobodni agenti i zvanično dobili odriješene ruke da pregovaraju sa timovima, bila je zaista spektakularna. Prije svega zbog Brooklyn Netsa, koji su krenuli u stvaranje megatima.

Kyrie Irving, kao što je najavljivano, dogovorio je potpisivanje četverogodišnjeg ugovora sa ovom ekipom, “teškog” 141 miliona dolara. No, to nije ni izbliza sve što se tiče Netsa, jer je i Kevin Durant objavio da će 6. jula, kada ističe takozvani “free agency moratorium”, postati član Netsa. On bi za četiri godine trebao dobiti 164 miliona dolara.

Također, jedan od najboljih NBA centara DeAndre Jordan priključit će se dvojici superstara u Brooklynu, javlja ESPN. Kakav sastav će to biti!

Istina, Durant će se cijelu iduću sezonu oporavljati od povrede, ali nema sumnje da će Netsi, kada sve zvijezde budu zdrave, predstavljati svojevrsnu velesilu i jednog od favorita za titulu NBA prvaka.

Šta ove promjene znače za našeg Džanana Musu, koji je već dio svlačionice Netsa? Prema Bobbyju Marksu sa ESPN-a, vrlo je moguće da u narednim danima bh. reprezentativac bude trejdovan u neku drugu ekipu, kako bi se oslobodio prostor u “salary capu” (limit primanja kompletne ekipe) za Durantov masivni ugovor.

No, zasad svakako Musa ostaje u Brooklynu, vrlo brzo ćemo saznati (najkasnije do 6. jula), da li će biti uključen u projekt građenja supertima ili poslan u neku drugu NBA ekipu. U ovom trenutku teško je reći koji od ta dva scenarija bi za njega bio najbolji.

Nije dugo trebalo čekati odgovor od Golden State Warriorsa. Angažovali su najboljeg košarkaša Brooklyna D’Angela Russella (četiri godine, 117 miliona dolara), koji je bio velika želja Lakersa.

Što se tiče novosti u drugim franšizama, prometno je u Indiani. Pacersi su ostali bez Bojana Bogdanovića (odlazi u Utah Jazz), ali potpisat će Malcolma Brogdona (dosad bio član Bucksa) i Jeremyja Lamba (Hornets).

Utah je, s druge strane, napustio Ricky Rubio i prešao u Phoenix Sunse.

Bombastičnu novost svakako predstavlja činjenica da Jimmy Butler ponovo mijenja sredinu. Odlazi iz Sixersa i vjerovatno potpisuje za Miami Heat. Navijače Philadelphije će, pak, vjerovatno utješiti činjenica da je novi član Sixersa postao Al Horford.

New Orleans Pelicansi su večeras ostali bez Juliusa Randlea (odlazi u New York Knickse), ali od naredne sezone bit će jači za dvojicu iskusnih košarkaša, JJ Redicka iz Philadelphije i Italijana Nicola Mellija, koji stiže iz Evrope, tačnije Fenerbahcea.

Veliki posao napravili su Trail Blazersi Jusufa Nurkića. Dogovoren je produžetak ugovora prve zvijezde Damiana Lillarda, ali i bitnog igrača u rotaciji Rodneya Hooda. Ipak, nisu uspjeli zadržati Al-Farouqa Aminua (potpisuje za Orlando).

Milwaukee je isposlovao ostanak Khrisa Middletona, Brooka Lopeza i Georgea Hilla, u narednim danima će vjerovatno tražiti alternativu za Brogdona.

Dodajmo i da će veteran Derrick Rose ponovo promijeniti klub. Od naredne sezone nosit će dres Detroit Pistonsa.

Svi pomenuti prelasci, naravno, tek su početak vrelog ljeta na NBA tržnici. Do prvih takmičarskih mečeva u oktobru, sasvim sigurno, bit će još mnogo promjena kroz koje će prolaziti ekipe u najjačoj svjetskoj ligi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije