Dječaci s Kosova nisu dobili vize, Đonlagić: Crnadak nam je stavio omču oko vrata

A. S.
Dječaci s Kosova nisu dobili vize, Đonlagić: Crnadak nam je stavio omču oko vrata

Mirsad Đonlagić, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Europske košarkaške federacije (FIBA Evropa), duboko je razočaran saopćenjem Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je najavilo da neće izdati vize selekciji Kosova za učešće na Europskom prvenstvu divizije B do 16 godina koje je jučer počelo u Sarajevu.

Jedan od najrenomiranijih košarkaških stručnjaka u BiH i regionu, koji je veoma cijenjen i u FIBA-i, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio je o ovom problemu, dodajući da mu nije jasan motiv zbog čega ovo ministarstvo, na čelu sa ministrom Igorom Crnadkom, nije dozvolilo reprezentaciji Kosova da bez problema uđe u Bosnu i Hercegovinu. 

Djeca su samo htjela igrati košarku...

Đonlagić je za naš portal govorio o hronologiji svih dešavanja uoči kandidature BiH za ovo prestižno košarkaško takmičenje mladih. 

"Mi smo u decembru 2017. donijeli odluku na Upravnom odboru koji je bio u kompletnom sastavu da apliciramo za organizaciju Europskog prvenstva Divizije B za katergorije do 16 godina. Nakon toga smo temeljem te odluke kod FIBA-e aplicirali i 3. maja 2018. potpisali ugovor s FIBA-om o organizaciji Europskog prvenstva. To je bila finansijska injekcija na osnovu koje smo osigurali 168.000 eura dobiti od FIBA-e", priča nam Đonlagić. 

On je pojasnio da u nigdje u Bosni i Hercegovini ne postoji poseban propis za učešće reprezentacija Kosova na teritoriji naše države.

"Nijedna institucija u BiH selekcijama Kosova nije zabranila nastup, bez obzira na to što nismo znali da će Kosovo biti u našoj grupi kada je potpisan ugovor sa FIBA-om. U međuvremenu smo saznali da je Kosovo u Diviziji B i krenuli s aplikacijom MVP-u za dozvole za vizu. Moram naglasiti da je 2016. godine selekcija Kosova igrala u Tuzli protiv BiH i da niko nije pravio tada problem. Svirala se himna Kosova, a isto ovo Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je dozvolu za vize", govori nam Đonlagić, dok se odmara u Šibeniku, gdje je stigao na ljekarski pregled.  

Bukva: Poslali smo dodatnu potvrdu Crnadku, očekujemo vize za košarkaše Kosova

Član upravnih odbora KSBiH kaže da je Savez uredno 31. jula podnio zahtjev za izdavanje viza, a da je 6. augusta u 16.55 sati stigao odgovor iz MVP-a da mladi igrače s Kosova neće dati saglasnost. Đonlagića je posebno šokirao navod Ministarstva da ne postoji saglasnost unutar KSBiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova na EP-u.

"Šokiran sam da predstavnici Republike Srpske u KSBiH izrazili protivljenje učešću Kosova. Ta tvrdnja je strašan problem. Čuo sam spekulacije i sumnje zbog čega je ovo, ali se time ne želim baviti. Činjenice govore da je ovo strašan problem, atak države na sport. To što se neko pravda da je to odluka Ministarstva MVP-a, neće "piti vode" kod FIBA-e. Ona neće imati milosti što naši političari donose odluke koji su izvan standarda. Mislim da nam FIFA neće oprostiti to, niti će imati razumijevanja", dodao je Đonlagić. 

On kaže da je ovo najbolji znak mladima da odlaze iz ove zemlje.

"Ne znam šta treba da se desi da nam bude jasno šta nam rade. Krivca znamo i kriv je onaj koji je potpisao da selekciji Kosova ne izda saglasnost za izdavanje viza. Ministar Igor Crnadak? Tako je. Sve je bilo spremno, samo je nedostajao potpis ministra Crnadka. On je sebi uzeo za pravo da privatno istražuje šta koji član UO KSBiH iz RS misli o tome, ukoliko je to tačno što sam čuo. Pa svi članovi UO iz RS-a su digli ruku i donijeli odluku da BiH aplicira za organizaciju. Ovo je skandal neviđenih razmjera, ovo je omča oko vrata", dodao je Đonlagić.

Jedan od naših najboljih operativaca u KSBiH iznenađen je i da Predsjedništvo BiH nije reagiralo. 

"Nemoguće je da Predsjedništvo BiH nije čulo šta se dešava i da ne reagira. Ako je sva pomoć Predsjedništva BiH i svih struktura da nam se zatvore, mi ćemo to učiniti. Jučer su to uradili Rukometnom savezu BiH, danas će Košarkaški savez BiH, sutra neki drugi... Užasno", podvukao je Đonlagić za Radiosarajevo.ba.

MVP BiH: Oglasit ćemo se ako bude potrebno

Kontaktirali smo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću su nam kazali da je "posljednje saopćenje još aktuelno te da će se oni oglasiti ako bude potrebno". 

"Saopćenje koje smo poslali još je na snazi", kratko su za naš portal kazali izUreda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije