Derick Rose, Paul George i Jusuf Nurkić: Lomovi koji su potresli NBA

O. Kavazović
Derick Rose, Paul George i Jusuf Nurkić: Lomovi koji su potresli NBA

Naš centar Jusuf Nurkić sinoć je u kasnoj fazi utakmice protiv Brooklyn Netsa slomio nogu, a prema zvaničnim informacijama koje je objavio njegov klub, Bosanska zvijer propustit će kraj ove sezone u kojem je njegov Portland osigurao nastup u playoffu iza aktuelnih prvaka Golden State Warriorsa, Denvera i Houston Rocketsa.

 

Nurkić je ove sezone igrao sjajno, rijetko kada je odigrao utakmicu bez double-double učinka i predvodio svoje Trailblazerse do zasluženog četvrtog mjesta na zapadu. Koliko je puta skakao u protivničkom obruču i koliko se dobro kretao, svi su ga stavljali u top 10 centara u NBA ligi.

Ova povreda došla je u jednom od njegovih prepoznatljivih ofanzivnih skokova u kojim je dominirao nad svim igračima u obruču, a povreda je potresla kako navijače i igrače, tako i cijelu NBA ligu.

Ovo se slobodno može svrstati u jednu od povreda koje su potresli NBA i cijeli košarkaški svijet, pogotovo kada igrač igra sezonu svog života.

  Derick Rose – povreda koja je zaustavila šampionsku titulu

 Ako i zamislimo riječ povreda koja obilježi karijeru, naumpast će nam sigurno Derick Rose. Taj momak iz okoline Chicaga koji je izabran kao prvi pik drafta 2008. godine i odmah dobio titulu najboljeg rookie igrača sezone.

Bio je poznat po svom atleticizmu, a svi defanzivci su strahovali od njega. Njega je Tom Thibodeau promovirao u prvog pleja svoje ekipe, zajedno sa Benom Gordonom i Joachimom Noahom kao centrom.

Sigurno ga je najbolje zapamtio slovenski košarkaš Goran Dragić koji ga je pokuša zaustaviti u punom trku ka košu, a Rose je kako je to opisao Mike Brenan, poznati NBA komentator „u koš strpao i arenu, i loptu i Dragića“ sa svojim vertikalnim skokom od oko 80 centimetara.

 

Tri godine nakon drafta, Rose je osvojio i MVP titulu, čime je postao najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom, a onda je došao playoff i susret sa Philadelphia 76sersima. Naizgled lagana utakmica, Derick Rose je poveo napad svoje ekipe, doskočio i onda –šok. Rose je samo ispustio loptu i bacio se na pod držeći se za koljeno. Tada je objavljeno da će D-Rose propustiti kraj trenutne i cijelu narednu sezonu zbog pucanja križnih ligamenata desnog koljena.

On će se vratiti naredne sezone, ali je već nakon 3 utakmice igranje povrijedio drugo koljeno. Nadalje, povrede su ga udaljile od terena a Chicago ga je kasnije poslao u Cleveland, gdje je povrijedio skočni zglob.

Nakon Clevelanda, D-Rose se ponovo sastao sa svojim prvim trenerom, Thibodaeuom u Minnesoti, gdje i sada igra i pokazuje znakove svoje nekada blistave karijere. Pokazao je to u decembru ove godine kada je Utah Jazzu u gostima utrpao 50 poena i zaplakao nakon utakmice.

  Paul George, povreda koja je usporila dolazak „sljedećeg kralja“

Paul George ušao je u NBA kao jedan od najboljih prospekata na draftu, iako je draftovan na 10. mjestu od strane Indiane Pacersa. U svojoj rookie sezoni, vodio je Indianu do osmog mjesta u konferenciji i playoffa sa Orlandom koji ih je „pomeo“.

Tri godine kasnije, Miami Heat sa trojcem Lebron-Wade-Bosh protutnjao je ligom, a tada su svi mediji kazali kako ih u tom naletu može zaustaviti samo Paul George i zamalo je to i uspio. Miami koji je bio pun velikih imena namučio se protiv strašne odbrane i uspio tek u sedmoj utakmici da riješi pitanje pobjednika. Kasnije te sezone oni će i uzeti titulu.

Onda su došle pripreme za reprezentaciju i u revijalnoj utakmici George je krenuo na jedno od svojih prepoznatljivih zakucavanja i strašno pao i slomio nogu na tri mjesta. Prva predviđanja kazala su da George neće više nikada zaigrati, ali on se vratio nakon sezone i po odsustva.

Nezadovoljan rosterom, on je zatražio trade, i poslan je u Oklahomu gdje danas, zajedno sa Westbrookom predvodi Thundere, koji se nalaze odmah iza Portlanda našeg Nurkića.

 Sve o povredi Jusufa Nurkića možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije