Dan kada je rođen jedan od najvećih svih vremena - Dražen Petrović

O. K.
Dan kada je rođen jedan od najvećih svih vremena - Dražen Petrović
Foto: Twitter / Dražen Petrović

Košarkaški Mozzart, jedan od najvećih igrača sa prostora bivše Jugoslavije, Dražen Petrović rođen je na današnji dan, 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku.

Njegovi počeci uvijek su vezani su za KK Šibenka,a svoju karijeru zacementirao je za Zagreb i Cibonu.

Upravo u dresu Cibone, Dražen će srušiti rekord još jedne legende, Radivoja Koraća, kada je Olimpiji utrpao 112 poena.

Najveći svih vremena

Urbana legenda Zagreba kaže da bi djeci plaćao sokove samo da mu na školskim terenima dohvaćaju lopte, a uvijek je imao vremena i za mlađe, pokazivao im je poteze i učio ih kako da šutiraju loptu.

U dresu Cibone dva puta je bio šampion Evrope i  isto toliko puta je bio i najbolji igrač starog kontineta. Put ga je potom odveo u Madrid gdje je bio jedan od najboljih igrača. Upravo u tim godinama, pred vihor rata koji je razorio SFRJ, Dražen je predvodio reprezentaciju Jugoslavije do evropskog trona 1989. godine a i svjetski naslov 1990. u Argentini.

Dražen je 1990. godine postao član Portland Trail Blazersa. Iako je prve sezone, zbog politike unutar kluba, više sjedio na klupi nego igrao, fenomenalan talent pokazao je dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter svoga tima, posebno trojki, nego i najbolji Evropljanin koji je do tada igrao u NBA ligi. Bio je proglašen i najboljim bekom NBA sezone.

Otišao u legendu

Na vrhuncu karijere, Petrović je u teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo 7. juna 1993. godine u Denkendorfu u Njemačkoj. Smrt “Amadeusa, košarkaškog Mozarta”, tog tužnog dana odjeknula je kao eksplozija diljem svijeta. Nakon njegove smrti, Draženov dres s brojem 3 koji je nosio na početku NBA lige umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji je kazao:

“Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj takmičarski duh, i sa stanovišta košarke šut prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti”.

Jednostavan i skroman za popularnost kakvu je uživao, pomagao je običnim ljudima koje nije ni poznavao. Svjedoci tvrde da je usred jedne kišne zagrebačke noći zamotan u kabanicu s kapuljačom pomagao gurati automobil koji je zastao i pri tom nije skidao kapuljaču, da ga ne prepoznaju.

Tokom bogate karijere upisao je svoje ime u historiju košarke učinkom kojim se malo igrača može pohvaliti. Tako je 1989. godine u finalu evropskog kupa u pobjedi Reala protiv Snaidro Caserte postigao 62 koša. Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju Dražen je proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Druga sezone u Netsima donijela je Draženu nekoliko velikih priznanja, između ostalih, nominaciju za najnaprednijeg igrača u NBA. Isto tako, važno se prisjetiti da je Dražen predvodio Netse s 20.6 koševa po utakmici. Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

Nemoguće je opisati veličinu Dražena Petrovića, a možda je i najbolji opis o „Palom anđelu“ dao jedan od njegovih najvećih rivala na poziciji beka i jedan od najvećih šutera svih vremena, Reggie Miller.

„Igrač kojeg sam mrzio čuvati je Dražen. Jednostavno, jednom kada bi ga krenuo šut, ne bi znao stati. Sve što sam probao defanzivno protiv njega, ne bi prolazilo, a samo bi nastavio trpati koševe i smijati vam se u lice“, kazao je Miller.

Iako više nije među živima, Dražen je i danas najprecizniji tricaš svih vremena, a iza sebe je ostavio upravo Millera te Stepha Currya. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije