Damir Krupalija za Radiosarajevo.ba: Šta za Bosnu znači nastup u 2. ABA ligi

J. M.
Damir Krupalija za Radiosarajevo.ba: Šta za Bosnu znači nastup u 2. ABA ligi
Prije nekoliko dana, na skupštini ABA lige u Beogradu odlučeno je da se od naredne sezone igra druga liga regionalnog košarkaškog takmičenja.

Kao jedan od sigurnih učesnika ABA 2 lige određen je i Košarkaški klub Bosna Royal što je bio povod da više informacija zatražimo od Damira Krupalije, direktora nekadašnjeg europskog prvaka.

"Jučer (četvrtak) dobili smo zvaničan dopis o ABA 2 ligi. Nema dilema da će KK Bosna Royal učestvovati u ovom takmičenju, a zvaničnu prijavu ćemo poslati vjerovatno u utorak. Pokretanje ABA 2 lige je, prije svega, posljedica zatvaranja Prve lige", kaže Krupalija.

Radiosarajevo.ba: Šta za sarajevske Studente znači povratak u regionalno košarkaško takmičenje, makar i drugi rang?

Damir Krupalija: "Korist je višestruka. Otvara se dodatni prostor da, kroz nastupe protiv ekipa s prostora bivše Jugoslavije, budemo marketinški interesantniji i privučemo nove sponzore. Nezaobilazan je sportski efekt jer Bosna već 6-7 godina nije odigrala zvaničnu međunarodnu utakmicu. Da ne spominjem da ćemo sarajevskoj publici, koja se već pomalo zasitila utakmica domaćeg prvenstva, omogućiti da vide naše stare rivale iz regiona – Split, Krku... Recimo, skoro 30 godina nismo igrali protiv čačanskog Borca koji dao mnoge velike košarkaše."

Radiosarajevo.ba: Postavlja se i pitanje takmičarskog motiva za učešće u novoj ligi.

Damir Krupalija: "Najveći 'plus' ABA 'dvojke' je prohodnost ka Prvoj ligi. Prvak Druge lige ide u viši rang, odnosno zamijenit će mjesto s posljednjeplasiranim u Prvoj ligi. ABA liga je privatna firma, čiji su vlasnici klubovi učesnici koji imaju mnogo neraščišćenih računa s nacionalnim savezima. Ako bi došlo do približavanja stavova, postojala bi mogućnost za 'dvostruku prohodnost', odnosno da se Prva ABA liga popunjava i na osnovu plasmana u nacionalnim ligama."

Radiosarajevo.ba: Upravo bi Prvenstvo BiH moglo predstavljati problem Bosni.

Damir Krupalija: "Podnijeli smo molbu Košarkaškom savezu da nas oslobodi nastupa u prvom dijelu Prvenstva  BiH. Nadamo se da će u Savezu imati razumijevanja, pogotovo ako budu vodili računa o lošim prošlosezonskim iskustvima Hrvatske i Slovenije čiji su Savezi natjerali sve klubove da igraju paralelno na tri fronta. Ako i mi budemo prisiljeni igrati paralelno dvije lige, s nastupom na europskoj sceni, to neće doprinijeti kvalitetu domaćeg šampionata. Jer, morat ćemo postaviti prioritete, pa nije isključeno da s mlađim kategorijama ili drugim timom igramo skoro beznačajni uvodni dio Prvenstva BiH."

Radiosarajevo.ba: Učešće u regionalnoj ligi, odnosno nastup na više frontova, traži jači igrački kadar.

Damir Krupalija: "Sigurno da moramo imati kvalitetniji tim za obaveze u narednoj sezoni. Trebamo veći budžet, a na dobrom smo putu da zatvorimo finansijsku konstrukciju i onda krenemo u sastavljanje tima. Nažalost, ostali smo bez trenera Dušana Gvozdića jer nismo mogli parirati ponudi koju je dobio od novog njemačkog prvoligaša Oettinger Rocketsa."

Radiosarajevo.ba: Kada se spomenu finansije veliko ograničenje za KK Bosna Royal je teret starih dugova.

Damir Krupalija: "Radi se o milionskim iznosima koji su trenutno zamrznuti ali i dalje predstavljaju veliko opterećenje. Dovijamo se na razne načine da smanjimo 'minus', kroz kompenzacije, marketing... Srećom, vjerovnici imaju razumijevanja za razliku od države koja tek stvara preduvjete za neku vrstu reprograma dugova. Bilo kako bilo, učinit ćemo sve da podignemo Bosnu, vratimo je na stare staze, a prvi cilj je plasman u ABA ligu i ponovne utakmice sa starim rivalima Partizanom, Zvezdom, Cibonom..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije