BiH tijesno poražena u Češkoj: Jak otpor Zmajeva

Radiosarajevo.ba
BiH tijesno poražena u Češkoj: Jak otpor Zmajeva
Foto: FIBA / Ilustracija
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Pardubicama protiv Češke odigrala susret pretposljednjeg, 11. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini. Slavili su Česi rezultatom 69:64.

Domaća selekcija, koja je već osigurala učešće na predstojećem Mundobasketu u Kini, bolje otvara utakmicu pred dobro ispunjenim tribinama u Pardubicama, vodstvom od 6:0. Ipak, uz dvije trojke Lazića, BiH uspjeva izjednačiti na 8:8, a zatim i povesti sa 15:12 serijom od 6-0.

Umjesto da nastave u tom trendu, bh. košarkaši neshvatljivim nizom promašenih zicera dozvoljavaju Česima da kreiraju seriju od 8-0 i prvu četvrtinu zaključe sa prednošću od 20:15.

U drugoj dionici razigrao se Bohačik, koji domaćima donosi dvocifreno vodstvo (30:20 – 13. minut), ali nakon tog trenutka ponovo se bude bh. košarkaši i smanjuju na 34:33 dvije minute prije odlaska na odmor. I opet isti scenarij kao u prvoj dionici, uslijedio je iznenadni pad u igri Bosnićevih pulena i Češka prvo poluvrijeme zaključuje za prednošću od 39:33.

Na najveću distancu domaći igrači su se odlijepili u 23. minuti (45:33) i činilo se u tom trenutku da će Češka rutinski privesti posao kraju. Ali, uporni Zmajevi, motivisani energičnim Bosnićem na klupi našeg tima, ponovo se vraćaju u meč serijom od 10-0 i smanjuju na 45:43 u 26. minuti.

Nakon toga naši uspjevaju držati priključak tokom cijele zadnje četvrtine, da bi završnica donijela i dašak drame jer je dvije minute prije kraja rezultat bio tijesan, na semaforu je stajalo 64:62 za Čehe. Ipak, Bohačik je tricom presjekao i praktično odlučio pobjednika.

Na deset sekundi do završetka Auda pogađa dva slobodna bacanja za 69:64, što je bio i konačan rezultat.

Lazić (16 poena) i Halilović (10) su bilio najefikasniji kod BiH, a Bohačik (17) kod Češke.

Naredni susret, ujedno i posljednji u kvalifikacijama za SP, Zmajevi igraju protiv Bugarske u Zenici, piše Scsport.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije