Bosna pala u Blaugrani: Sjećanje na prvu europsku odiseju Studenata

Jasmin Mržljak
Bosna pala u Blaugrani: Sjećanje na prvu europsku odiseju Studenata
Košarkaški klub Bosna danas proživljava teške trenutke. Umjesto po dobrim rezultatima, nekadašnji europski prvak je na naslovnice došao po činjenici da prije nekoliko dana ekipa nije otputovala na utakmicu Druge ABA lige u Ohrid.

Navijačima ostaje da se prisjećaju lijepih dana dok je Bosna žarila i palila parketima jugoslovenskih i europskih dvorana. Prije nego će nastupiti zlatne godine (1976-1980), kada je Bosna bila jugoslovenski i europski prvak, klub je upisao prvi uspješan međunarodni nastup, malo poznat ljubiteljima košarke.

Desilo se to u sezoni 1974-75, kada je Bosna nastupila u Kupu Radivoja Koraća, takmičenju koje je u europskoj košarci imalo status poput nekadašnjeg Kupa UEFA u fudbalu.

Izlazak na europsku scenu osiguralo je iznenađujuće četvrto mjesto u Prvenstvu Jugoslavije godinu ranije (1973-1974), u drugoj sezoni koju je Bosna igrala u prvoligaškoj konkurenciji.

Uoči nastupa u Europi Bosnu je zadesio veliki hendikep: Mladi trener Bogdan Tanjević morao je na odsluženje vojnog roka, a klupska uprava je kao zamjenu dovela Luku Stančića, stručnjaka koji je s mladim reprezentativnim selekcijama Jugoslavije osvojio brojne trofeje.

Europsku odiseju Bosna je započela 5. novembra 1974. godine u holandskom Harleemu. U prvoj utakmici prvog kola kvalifikacija domaći BV Typsoos Lions Zandvoort pobijedio je Studente 81:79 (42:42), uz 18 poena Žarka Varajića, 17 Ante Đogića, po 10 Mirze Delibašića i Svetislava Pešića.

Sedam dana kasnije uslijedio je revanš u Skenderiji, utakmica u kojoj su se Holanđani proveli kao bosi po trnju. Bosna je slavila 122:83 (62:41) i prošla u drugo kolo kvalifikacija.

A tamo je protivnik bio PAOK iz Soluna koji je trijumfovao u prvoj utakmici 77:74 (41:37).

Revanš u Skenderiji bio je mnogo teži ispit nego susret s holanskim Typsoosom. Tri poena prednosti iz Soluna Grci su uvećali u prvom poluvremenu u Sarajevu (30:33), međutim u nastavku Bosna pravi preokret i pobjeđuje 83:73, čime je izboren plasman u grupnu fazu takmičenju.

Potom su formirane četiri grupe sa po četiri kluba, a samo su pobjednici išli u polufinale. Protivnici Bosne u grupi D bili su slavna Barcelona, italijanska Stella Azzurra Roma i francuski Olympique d’Antibes. Igralo se po mini ligaškom sistemu, pri čemu su rivali odmah međusobno igrali domaću i gostujuću utakmicu.

Prvu utakmicu u grupi Bosna je igrala 8. januara 1975. u Rimu i upisala ubjedljiv poraz od Stella Azzurre (94:73). Sedam dana kasnije uslijedio je sjajni revanš: Studenti su deklasirali tim koji je s klupe predvodio jedan od najtrofejnijih italijanskih trenera Valerio Bianchini. Bosna - Stella Azzurra Roma 92:69 (46:30), pri čemu je Delibašić postigao 29 poena, a Rođeni Krvavac 22.

Protivnik u narednom dvomeču bio je Olympique d’Antibes koji je na svom terenu 28. januara 1975. pobijedio Bosnu 108:87 (57:40). No, naredne sedmice i Francuzi su bili bez šansi u Sarajevu: Bosna je slavila 92:70 (49:41) i bilo je jasno da će pitanje pobjednika grupe biti riješeno u dvomeču Studenata i slavne Barcelone.

Stariji ljubitelji košarke prisjećaju se veličanstvene atmosfere u Skenderiji 3. februara 1975. Pred 7.000 gledalaca Bosna je ugostila Barcu koju je s klupe predvodio Ranko Žerevica, a glavne zvijezde tima bili su Amerikanci Randy Knowles i Lawrence McCray, Španci Manolo Flores i Miguel López Abril, naturalizirani Španac Norman Carmichael…

Utakmica je bila izjednačena i činilo se da će otići na stranu Katalonaca kada je u 32. minutu zbog pet ličnih grešaka parket napustio Mirza Delibašić. Ali, i bez legendarnog Kinđeta, Studenti su smogli snage da sruše velikog rivala i pobijede 81:73 (34:34). Čovjek odluke bio je Varajić (24 poena), a pratili su ga Pešić (15) i Zdravko Čečur (13), dok je Delibašić za vrijeme provedeno na parketu upisao 16 poena.

Uoči "majstorice" u Blaugrani 10. februara 1975. godine Barcelona i Bosna dijeli su vodeću poziciju s omjerom pobjeda i poraza 3-2. U prvom poluvremenu mladi tim Bosne odlično je parirao Barci. Domaćin je na odmor otišao s dva poena prednosti (46:44), ali je u nastavku Bosna izgubila dah.

Barcelona je pobijedila 80:66 (Delibašić 21, Čečur 16, Varajić 14) i izborila plasman u polufinale, kasnije i u finale u kojem će izgubiti od italijanskog Forst Cantua.

Razloga za nezadovoljstvo nisu imali ni u Bosni. Mlada ekipa Studenata ostvarila je dobre rezultate i stekla prvo međunarodno iskustvo koje će biti korisno četiri godine kasnije u pohodu na titulu europskog prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije