BiH slavila na Islandu: Crnogorke ostavile Zmajice bez Eura

Radiosarajevo.ba
BiH slavila na Islandu: Crnogorke ostavile Zmajice bez Eura
Foto: Dženan Kriještorac / BiH - Crna Gora
Ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je pobjedu na Islandu rezultatom 83:68 u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i osvojila drugo mjesto u grupi A, ali ipak se nije plasirala na Eurobasket

Šest najboljih drugoplasiranih selekcija iz osam grupa ide na EP, ali Zmajice nisu u tom krugu jer imaju najlošiju koš-razliku među ekipama sa istim brojem bodova.

Naime, u velikom stilu, ubjedljivom pobjedom na parketu direktnog rivala Slovačke 82:68, crnogorske košarkašice plasirale su se na Evropsko prvenstvo i tako Zmajice ostavile bez Eura.

Islanđanke su odlično otvorile utakmicu. Osjetniju prednost ostvarile su već šestoj minuti (15:6), a prvu četvrtinu zaključile s vodstvom od 26:13. U tim trenucima, izabranice Gorana Loje djelovale su potpuno dezorijentisano, pod očitim pritiskom bespotrebne nervoze koja im je vezala ruke.

Loše je počela i druga dionica, domaće igračice odlaze na +15 (28:13), a u 23. minuti imaju i prednost od 33:17. S druge strane, bh. košarkašice su promašivale i zicere koje bi u nekim drugim okolnostima pogađale s povezom preko očiju. Bile su potpuno neprepoznatljive.

Ipak, nekako su Zmajice došle sebi sredinom četvrtine. Konačno je krenula kontra, ubacile su i nešto vanjskih šuteva, što je rezultiralo topljenjem distance. Smanjile su na 35:29 u 26. minuti, a do samog odlaska na odmor uspjele doći do prvog vodstva na utakmici od 42:41.

U trećoj četvrtini naše djevojke uspjevalu povesti sa pet poena razlike (56:51), ali ne uspjevaju se ipak odlijepiti na pristojniju udaljenost. Hildur Kjartansdottir držala je Island u igri odličnom igrom na oba kraja parketa.

Posljednja dionica donosi i prednost od 62:54 u 32. minuti za BiH, a zatim vodimo i sa 81:67 dvije minute prije završetka. Konačnih 83:68 jeste ubjedljiva pobjeda, ali ni izbliza ono što nam je trebalo za plasman na EP – a to bi bio trijumf od najmanje 60 poena razlike. Poraz na gostovanju kod Slovačke u produžetku, u 4. kolu kvalifikacija, tako nas je koštao skuplje nego što smo mogli očekivati…

Najbolje u redovima bh. ekipe bile su Nikolina Babić (15 poena), Milica Deura (15) i Marica Gajić (13 poena, 14 skokova), a Hildur Kjartansdottir (27) kod domaćih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije