Bez Muse i Sikiraša: Bh. košarkaši počeli pripreme za Eurobasket

Fena
Bez Muse i Sikiraša: Bh. košarkaši počeli pripreme za Eurobasket
Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine (U18) u Sarajevu je počela pripreme za nastup na Evropskom porvenstvu A-divizije, koje krajem jula počinje u Slovačkoj.

Novi selektor bh. juniora Boris Džidić na pres-konferenciji je predstavio plan priprema.

"Rana je faza, vršimo testiranja, uigravamo momčad i saniramo povrede. Nekoliko momaka, koji su imali napornu sezonu, želimo da prilagodimo trenažnom procesu. Očekuju nas kratke i intenzivne pripreme tokom kojih ćemo igrati osam utakmica. Prva je već 6. jula u Sloveniji protiv domaće selekcije, dan poslije u Mostaru imamo dvije utakmice s Crnom Gorom, a zatim nas očekuje nastup na mini turniru u Crnoj Gori na kojem će uz domaćina igrati i Turska. Pripreme ćemo završiti s dvije prijateljske utakmice sa Španijom u Sarajevu i Donjem Vakufu. Nadam se da ćemo izbjeći neke veće povrede i da ćemo otići spremni na prvenstvo", kazao je Džidić.

Bh. juniori na Eurobasketu će igrati u grupi s Francuskom, Latvijom i Slovačkom.

"Francuska je jedan od favoriota prvenstva, u svojim redovima imaju devet igrača koji nastupaju za juniorskog klupskog prvaka Evrope. Nadam se da ćemo s ostale dvije reprezentacije moći ući u borbu. Nećemo imati nijednu laganu utakmicu. Sistem takmičenja je takav da sve četiri ekipe idu u osminu finala, a četvrta i peta utakmica biće najvažnije za dalje takmičenje", kazao je Džidić.

Bh. tim na EP-u nastupit će znatno oslabljen s obzirom na to da u sastavu neće biti Džanana Muse i Njegoša Sikiraša, koji su priključeni seniorskoj reprezentaciji, zatim povrijeđenih Lazara Mutića, Srđana Kočića i Aljoše Jankovića, te Sanija Čampare iz privatnih razloga.

Reprezentativac Emir Čerkezović kazao je da je na počeku priprema dosta "rovitih" igrača.

"Pokušavamo da saniramo povrede i odmorimo neke igrače. Radi se na uigravanju. Prvo pravo dokazivanje biće u Sloveniji, gdje ćemo moći pokazati koliko vrijedimo. U ekipu su došla nova imena. BiH ima dovoljno talenata da se pokaže u najboljem svjetlu", kazao je Čarkezović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije